Deadnaming

Sommige trans personen kiezen een nieuwe naam die beter past bij hun genderidentiteit. Hun eerdere naam is dan hun ‘deadname’. 

  • Als anderen voor hen bewust of onbewust de vorige naam blijven gebruiken, dan noemt men dit deadnaming. Wanneer je opzettelijk en veelvuldig iemands deadname blijft gebruiken, toon je geen erkenning voor de identiteit en nieuwe naamskeuze van die persoon. 
  • Het kan zijn dat mensen zich vergissen of zich nog moeten aanpassen aan een nieuwe naam. Als het echter bewust en met slechte bedoelingen gebeurt dan is het een vorm van verbaal geweld.   
  • Deadnaming kan genderdysforie veroorzaken en kan een grote impact hebben op het mentaal welzijn van trans personen. 

Demigender

Demigender is wanneer iemand een gedeeltelijke connectie heeft met een bepaalde genderidentiteit. 

  • Bijvoorbeeld: een demi man voelt zich gedeeltelijk man, een demi vrouw voelt zich gedeeltelijk vrouw. Je kan je bijvoorbeeld een groot deel vrouw voelen, maar niet genoeg om je als vrouw te identificeren.

Demiseksueel

(zie: Aseksualiteit)
 

Detransitie

Bij een detransitie komt iemand na een sociale, medische en/of juridische transitie op bepaalde stappen terug. 

  • Enkele voorbeelden: 
    - Medische retransitie: onder begeleiding van een endocrinoloog de hormoonbehandeling afbouwen. 
    - Juridische retransitie: opnieuw de geslachtsregistratie aanpassen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.  
    - Sociale retransitie: haren opnieuw laat groeien.  
  • Personen die een sociale transitie doormaakten (uit de kast komen, roepnaam veranderd hebben…), maar hun transitieproces stopten voor enige medische behandeling te ondergaan, noemen we ‘desisters’.  
  • Detransitie is niet noodzakelijk hetzelfde als spijt hebben van een transitie. Er zijn een heleboel redenen waarom personen beslissen om opnieuw bepaalde veranderingen of aanpassingen door te voeren. Detransitieprocessen zijn even divers als transitieprocessen.  
  • Soms wordt ook de term ‘retransitie’ gebruikt. De transitie gaat niet noodzakelijk terug naar de genderidentiteit bij het toegewezen geboortegeslacht, maar kan ook evolueren naar een andere genderidentiteit. 
  • Meer info: https://www.transgenderinfo.be/nl/trans-personen/wat-betekent-detransitie 

Discriminatie

Discriminatie betekent dat je niet op dezelfde manier wordt behandeld omwille van identiteitskenmerken zoals taal, etniciteit, oriëntatie of gender.

  • Discriminatie is vaak een gevolg van al dan niet bewuste vooroordelen tegenover deze kenmerken.  
  • Je kan discriminatie ervaren in verschillende facetten van het leven. Zo kan je bijvoorbeeld in je klas uit de kast komen als trans persoon, en opmerken dat je daarna niet meer uitgenodigd wordt op verjaardagsfeestjes.   
  • In bepaalde gevallen is er sprake van discriminatie die wettelijk verboden is. Dat is bijvoorbeeld het geval als je op sollicitaties geweigerd wordt omdat je uit de kast bent als homo. Discriminatie kan je melden, en in sommige gevallen kan het tot een rechtszaak komen.   
  • Wettelijk gezien is er sprake van discriminatie als iemand op basis van een beschermd criterium verschillend wordt behandeld, zonder dat daarvoor een gegronde rechtvaardiging bestaat. Een van deze beschermde criteria is seksuele oriëntatie. Ook geslacht, geslachtsverandering, genderexpressie, genderidentiteit en seksekenmerken staan in het lijstje. Een gegronde rechtvaardiging om iemand op basis van deze criteria anders te behandelen, is in de praktijk bijna nooit te vinden.  
  • Discriminatie is diepgeworteld in de samenleving, instellingen en de overheid. Het komt vaak voort uit vaststaande regels en systemen. Dit uit zich in directe discriminatie of in grote ongelijkheden, bijvoorbeeld op basis van afkomst. Deze vormen van discriminatie zijn vooral zichtbaar door hun gevolgen, terwijl de oorzaken vaak moeilijk te zien zijn. 

Drag

Drag is wanneer iemand een genderexpressie (zie: Genderexpressie) aanneemt die niet overeenkomt met hun genderidentiteit (zie: genderidentiteit) in het kader van een show of een optreden.

  • Een drag queen is meestal een man die optreedt met een vrouwelijke expressie, een drag king is meestal een vrouw die optreedt met een mannelijke expressie. Ook non-binaire personen kunnen aan drag doen. Het gaat dus niet enkel over kledij en make-up, maar ook over handgebaren, houding of manier van wandelen. Ook female drag bestaat. Dat is wanneer een vrouw als dragqueen optreedt.   
  • Drag wordt vaak ingezet om ons uit te dagen onze ideeën rond wat ‘typisch mannelijk’ en wat ‘typische vrouwelijk’ is te verruimen.   
  • Drag valt onder de verzamelterm ‘Crossdressing’ (zie: crossdressing).

DSD

DSD is de afkorting voor disorders/differences in sex development. Dat betekent: ‘aangeboren aandoening/verschillen in geslachtsontwikkeling’. 

  • Het is een medische term die vooral verwijst naar variaties in geslachtsontwikkeling. (zie: Geslachtskenmerken).  
  • Intersekse (zie: intersekse) variaties zijn zelden een aandoening, maar wel een natuurlijk voorkomend fenomeen. Daarbij past het lichaam van een persoon niet volledig binnen wat wij cultureel en medisch als typisch mannelijk of typisch vrouwelijk zien.