De school is de ideale plek om het holebi-, trans(gender)- en interseksethema bespreekbaar te maken, attitudes bij te stellen en stereotypen te doorbreken. Niet alleen de leerkrachten, maar ook de directie en CLB-medewerkers spelen een belangrijke rol.
Drie tot acht procent van de bevolking is holebi. Dat betekent dat dus ook heel wat van je leerlingen, hun ouders en het schoolpersoneel holebi zijn. Je hoeft ook zelf geen holebi te zijn om met het thema in aanraking te komen. Zowat iedereen kent wel een aantal holebi’s of trans personen in hun omgeving.
Holebi, trans en intersekse jongeren voelen zich niet altijd goed in hun vel. Sommigen worstelen met hun zelfaanvaarding, anderen zijn bang om het te vertellen aan hun omgeving. Depressieve gedachten en gevoelens komen bij deze leerlingen vaak voor. Ook holebi, trans en intersekse leerkrachten bevinden zich soms in een moeilijke positie.
Een school waar holebi’s, trans en intersekse personen welkom zijn en waar een open sfeer heerst, kan dus veel betekenen voor het welzijn van holebi, trans en intersekse leerlingen en hun leerkrachten.
Paars is een campagne georganiseerd door Wel Jong die oproept om op 17 mei, de internationale dag tegen LGBTI+ fobie...
Veel scholen besteden aandacht aan het LGBTI+ thema. Soms zijn deze thema's niet verankerd binnen het schoolbeleid en bestaat de kans dat de aandacht verslapt. Om het LGBTI+ thema (en andere thema’s) duurzaam in je school te verankeren is het daarom belangrijk om ze op te nemen in het schoolbeleid. ...
Wat doe je als een leerling het scheldwoord janet gebruikt?
Janet is een van de meest gebruikte scheldwoorden onder jongeren...
Kies kleur tegen pesten
Çavaria is partner van Vlaams Netwerk Kies Kleur Tegen Pesten. Meer weten over pesten? Klik hieronder op het logo 'Alles over pesten'.