'Ik voelde me soms onveilig op school'

Banner Cai

De impact van jouw LGBTI+ inclusieve stem

Met de slogan ‘Stem voor ons allemaal’ trok çavaria naar de verkiezingen in juni! In ons eisenpakket staan 73 eisen. We vragen de beleidsmakers die mee te nemen in de volgende regeerperiode. Achter elk beleidsvoorstel schuilt een menselijk verhaal. 

Hier lees je het verhaal van Cai. Hun persoonlijke ervaring toont waarom onze eisen voor verandering en vooruitgang zo cruciaal zijn.

Naam: Cai Decraene (zij/haar, die/hun)
Wat doe je? Vroedkunde aan KdG Hogeschool
Woonplaats: Sint-Niklaas

Foto Cai
Stemmen voor een partij die meer zichtbaarheid wil creëren voor queer personen in het onderwijs en op de werkvloer is voor mij belangrijk"

Wat betekent LGBTI+ inclusief stemmen voor jou?  

‘Voor mij betekent LGBTI+ inclusief stemmen, kiezen voor een partij die zich inzet voor het welzijn van de queer gemeenschap. Een partij die streeft naar gelijke rechten en initiatieven neemt tegen discriminatie van LGBTI+ personen. Stemmen voor een partij die meer zichtbaarheid wil creëren voor queer personen in het onderwijs en op de werkvloer is voor mij belangrijk.’  

Had je het gevoel dat je op jouw middelbare school veilig jezelf kon zijn? 

‘Mijn middelbare school verkondigde dat ze LGBTI+ inclusief was. In de realiteit werd er weinig actief gedaan om het een veiligere omgeving te maken voor de queer gemeenschap. Enkel op paars-dag, promootte mijn school een veilige omgeving door posters op te hangen, bandjes uit te delen en leerlingen aan te zetten om iets paars te dragen in solidariteit voor de LGBTI+ gemeenschap.  

Mijn school ging niet aan de slag met de negatieve reacties, waardoor ik soms een onveilig gevoel had."

‘Hoewel de school zich op deze manier inzette voor de queer gemeenschap werd er onderling bij de leerlingen vaak mee gelachen. Mijn school ging niet aan de slag met de negatieve reacties, waardoor ik soms een onveilig gevoel had.’  

Ben je benieuwd hoe de verschillende partijen denken over een verplichte module waarin toekomstige leerkrachten leren hoe ze LGBTI+ acceptatie in de school kunnen vergroten? Je ontdekt het hier.

Was er in jouw ervaring genoeg zichtbaarheid en ruimte voor de LGBTI+ community op school, of initiatieven zoals GSA’s (Gender en Sexuality Alliance).  

‘Op mijn school was er geen enkele ruimte die specifiek was opgericht voor LGBTI+ leerlingen. Voor de school leek dit niet noodzakelijk te zijn. Als dit wel aanwezig was geweest zou ik een veiliger gevoel hebben gehad op school en het idee dat ik altijd ergens terecht kon. Het zou dus een goede zaak zijn als scholen zich hier meer voor inzetten.’  

Ik hoop dat de volgende regering zich meer gaat inzetten voor het geweld tegen LGBTI+ personen."

Wil je nog iets kwijt over de aankomende verkiezingen?  

‘Ik hoop dat politieke partijen in de toekomst meer duidelijkheid geven over hun standpunten over de queer gemeenschap, nu blijft het bij enkele partijen nog redelijk vaag. Op deze manier heb ik een duidelijker beeld van partijen die zich actief inzetten voor de queer gemeenschap. Ik hoop ook dat de volgende regering zich meer gaat inzetten voor het geweld tegen LGBTI+ personen. Dit probleem is wat naar de achtergrond aan het verdwijnen ondanks dat dit toch nog steeds te veel voorkomt.’ 

Benieuwd hoe de verschillende partijen denken over LGBTI+ inclusie in het onderwijs?

Lees ook deze verhalen