Rainbow Europe Map 2021

rainbow europe map 2021

België behaalt tweede plaats voor LGBTI+-rechten, Europa stagneert

Uit de nieuwste editie van de Rainbow Europe Map van ILGA Europe blijkt dat er de voorbije 12 maanden amper vooruitgang geboekt is op het vlak van LGBTI+-rechten in Europa. Dat is een primeur voor het onderzoek dat sinds 2009 Europese landen hierover evalueert.

België staat voor de vierde keer op de tweede plaats in de ranking. Op het vlak van gelijke LGBTI+-rechten doen we het goed. Maar de algemene Europese stagnatie baart ons zorgen. België moet zijn voortrekkersrol opnemen en streven naar meer vooruitgang voor LGBTI+-mensen en echte maatschappelijke verandering.

De Rainbow Europe Map is de jaarlijkse evaluatie van wetgeving en beleid rond 
holebi-, transgender- en intersekserechten van Europese landen. De Rainbow Map en Index rangschikt 49 Europese landen op hun juridische en beleidspraktijken voor LGBTI+-mensen, op een schaal van 0 tot 100%. De landen worden beoordeeld in 6 categorieën

Haatmisdrijven en haatspraak 

Malta staat voor de zesde keer op de eerste plaats met 94%, gevolgd door België met 74%. Luxemburg staat op de derde plaats met 72%. De drie landen onderaan de lijst zijn, net zoals vorig jaar, Azerbeidzjan, Turkije en Armenië.

Het Belgisch gemiddelde wordt omlaag gehaald in de categorie ‘Haatmisdrijven en haatspraak’ (38%). Dat komt o.a. door het feit dat sommige (bv. online) haatspraak tegen LGBTI+-mensen op dit moment nog niet gerechtelijk vervolgd kan worden. In het huidige Belgische regeerakkoord werd echter opgenomen dat de wet die daarvoor verantwoordelijk is, aangepast zal worden zodat dit wel vervolgd kan worden. Gebeurtenissen zoals in Oudenaarde laten immers zien dat er wel degelijk nood is aan een effectief wetgevend kader.

We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat ons land volgend jaar betere cijfers zal halen in de Rainbow Europe Map zodat de situatie voor de LGBTI+-gemeenschap ook verbetert.

 

Primeur voor de Rainbow Europe Map 

Voor de eerste keer sinds het begin van Rainbow Europe Map, in 2009, is er bijna geen vooruitgang te merken onder alle 49 Europese landen die geëvalueerd werden.

De coronacrisis kan hier zeker mee te maken hebben maar er is ook in heel wat Europese landen een verhoging van politieke polarisatie over het thema, een verslechterde socio-economische situatie voor LGBTI+- mensen en meer haatspraak, zowel op straat als online. Ondertussen liggen er in ten minste 15 Europese landen positieve wetswijzigingen, acties en politieke discussies, op tafel die enkel nog doorgevoerd moeten worden. Dat is een kans voor alle Europese landen om samen de situatie van LGBTI+- mensen te verbeteren zodat de Rainbow Europe Map volgend jaar een grote vooruitgang ziet.