Podcast: op het kruispunt

Op het kruispunt

In onze podcast 'Op Het Kruispunt' hoor je verhalen van LGBTI+ mensen met een handicap, en de vaak onverwachte raakvlakken daartussen. 5 unieke portretten van mooie mensen met geweldig boeiende verhalen.

Een productie van Playbird, in opdracht van çavaria, gerealiseerd binnen het project 'Op het kruispunt: voor LGBTI+ personen met een handicap'. Dit project werd gerealiseerd met de steun van het Fonds De Warmste Week, beheerd door de Koning Boudewijnstichting

Je kan de podcast ook op deze platforms beluisteren:

Klik op het logo om naar de podcast 'Op het kruispunt' op je favoriete platform te gaan. Daar kan je je alvast abonneren. Zo vind je gedurende Pride Month in juni elke donderdag een nieuwe aflevering!

Op het kruispunt

AFLEVERING 1 - Xavier

Xavier leeft met de gevolgen van een hersenverlamming. Om als jongen die al ‘anders’ is, ook nog eens vroeg te beseffen dat hij zich aangetrokken voelt tot andere jongens, was niet altijd gemakkelijk. Gelukkig waren er sterke rolmodellen in het jonge leven van Xavier. Vrouwen die stereotypen doorbraken, die onafhankelijkheid uitstraalden. Vrouwen die Xavier het vertrouwen gaven helemaal zichzelf te zijn.

Vandaag toont Xavier zich zelfverzekerd aan de buitenwereld. Omdat hij trots is op wie hij is. Omdat je handicap én op wie je verliefd wordt nooit moet worden weggestoken.

 

Op het kruispunt

AFLEVERING 2 - Josefien

Josefien is kunstenaar, kunsthistoricus, schrijver én queer. Die werd 28 jaar geleden geboren met fibulaire hemimelie. Maar dat mag je wat hen betreft zo snel mogelijk weer vergeten. ‘Want wat is de relevantie van al die labels? Mensen begrijpen ze vaak toch niet’.

We gaan in gesprek over de zin of onzin van labels én over activisme in een binaire maatschappij.

Josefien bracht deze maand ook het boek 'Een huis dat pijn heet' uit. Meer info daarover vind je hier

Op het kruispunt

AFLEVERING 3 - Roel

Roel heeft achromatopsie. Dat is een aangeboren oogaandoening die voorkomt bij 1 op 40.000 mensen. Iemand met achromatopsie ziet de wereld in onscherpe grijstinten en kan moeilijk zonlicht verdragen. De worsteling met zijn beperking wierp een schaduw over Roel’s jeugd, maar na zijn coming-out kwam het helemaal goed. Roel heeft van zijn zwakte een sterkte gemaakt: vandaag stuurt hij een internationaal team van experten aan die de toegankelijkheid van de digitale wereld verbeteren voor mensen met een beperking.

We praten met Roel over de kracht van technologie en over kleur bekennen in een kleurloze wereld.

Op het kruispunt

AFLEVERING 4 - Marleen

Marleen is in de fleur van haar leven wanneer ze getroffen wordt door een herseninfarct. Van de ene op de andere dag kan ze niets meer. Stappen, spreken, lezen, schrijven. Alles wat altijd zo evident was, is dat opeens niet meer.

Haar herstel is er één van vallen en opstaan. Én van twijfels. ‘Want kan ik als lesbische vrouw wel  rekenen op dezelfde zorg als iemand anders?’

Op het kruispunt

AFLEVERING 5 - Tess & Fae

Deze keer zitten we met drie achter de microfoon. Met Tess en Fae hebben we het over neurodivergentie.

Elk brein is uniek. Er is een enorme diversiteit binnen onze neurologische ontwikkeling. Neurodivergentie betekent dat iemands hersenen anders functioneren dan wat als normaal wordt beschouwd. Ze hebben unieke manieren van denken en informatie verwerken. Fae en Tess, beiden non-binair, delen hun perspectief over hoe neurodivergentie hun leven beïnvloedt in de moderne maatschappij.

 

Wil je meer weten...

... over het project, onze tools of over het kruispunt LGBTI+ en handicap? Hieronder vind je meer info! 

In dit project werkte çavaria samen met 8 andere partners aan tools en expertise om onze organisaties inclusiever te maken voor LGBTI+ mensen met fysieke, mentale, verstandelijke of zintuiglijke beperkingen.

Bekijk hier de tools die ontwikkeld werden in het kader van het project 'Op het kruispunt: voor LGBTI+ personen met een handicap'.

'De Roze Pagina' is er voor holebi's, transgender en intersekse mensen met een verstandelijke beperking.