LGBTI+ & bondgenoot

Vuist in lucht met regenboog op pols

In onze nieuwe missie lees je sinds april 2020: “Çavaria bouwt verder aan een solidaire en inclusieve samenleving met een brede kijk op seksuele oriëntatie, genderexpressie, genderidentiteit en seksekenmerken”. Op deze pagina verzamelen we tips om permanent te werken richting die brede(re) kijk, solidariteit en inclusie. We richten ons hiermee dus ook tot onszelf.

Het kritisch onderzoeken van je eigen standpunten, je blik op de wereld, je positie en privileges is een werk dat nooit stopt. Dat is ook zo voor ons als organisatie, en dat merk je misschien aan deze pagina. We leren, dus we maken ook fouten. Je feedback is welkom via [email protected].

Deze pagina verschijnt nu (juni 2020), naar aanleiding van de Black Lives Matter-protesten in België en wereldwijd. Als çavaria, Lumi, KLIQ, en ZIZO roepen we individuen, professionals, en organisaties voortdurend op om bondgenoten te zijn in onze strijd voor LGBTI+-erkenning, welzijn en rechten. Omgekeerd worden ook wij opgeroepen om ons als bondgenoot te engageren, te organiseren, en te tonen tegen racisme. Dat gebeurde de laatste weken luider dan ooit. We hebben die oproep gezien, gehoord, en we gaan ermee aan de slag. Er is werk aan de winkel.

Een goede bondgenoot zijn in de strijd tegen racisme... Hoe doe je dat?

Welke houding neem je best aan?

Tips op basis van de Engelstalige instagram-post van @pc_williams:

  1. Behandel racisme als COVID-19, neem aan dat je het hebt.
  2. Je kan asymptomatisch zijn. Je kan er een drager van zijn, maar het doel is niet om de besmette persoon te vernietigen, wel om de ziekte uit te roeien.
  3. Verander je gedrag, zodat je het virus niet verspreidt.
  4. Verander je taalgebruik, want taal verspreidt racisme.
  5. Luister. Ontken de symptomen niet wanneer ze je aangewezen worden. Hoe ongemakkelijk dat ook kan zijn.
  6. Heb geen angst voor vragen en het voeren van waardevolle gesprekken.
  7. Erken de fouten uit het verleden om effect te hebben op het heden.
  8. Lees.
  9. Hou van elkaar.
1. treat racism l;ike covid 19, assume you have it (via https://www.instagram.com/p/CBAZT2QA05K/)
witte vuist met daarin 'FOCUS'

Ben ik goed bezig? Enkele tips als houvast:

  • luister
  • versterk de stemmen van zwarte, en andere BIPOC (Black, Indigenous, people of colour) mensen
  • onderwijs jezelf
  • erken je wit privilege
  • laat racisme niet passeren, spreek!
  • blijf als witte bondgenoot in gesprek gaan met andere witte mensen over het thema
  • onderneem actie & doneer aan initiatieven van zwarte en andere BIPOC activisten.

Geen idee welke initiatieven je financieel kan steunen? Gebruik de lijst die Sofie Veramme en Stephanie Collingwoode Williams samenstelden. Die biedt een overzicht van Belgische collectieven die op de een of andere manier strijd voeren tegen racisme, tegen onze inherent racistische samenleving. Alle namen werden aangedragen door mensen uit de zwarte en POC gemeenschappen zelf.

Meer cruciale do's en don'ts? Je vindt een Engelstalig overzicht in de post 'How to Ally' van @wasterfreemarie op instagram.

Hoe ontdek je concreet wat er wringt in je gedrag, taalgebruik, en denken?

Zoek informatie op over (anti)racisme en (de)kolonisatie. Lees boeken, luister naar podcasts, bekijk documentaires en reportages rond deze thema’s. Volg zwarte, andere BIPOC (Black, Indigenous, people of colour) en anti-racistische stemmen op social media.

Verwacht of vraag niet van zwarte en andere BIPOC mensen dat ze jou persoonlijk onderwijzen over racisme. Die verantwoordelijkheid ligt bij jezelf. Neem die op. De info die je daarvoor nodig hebt, ligt voor het grijpen. We bieden hieronder een aanzet.

smartphone met google startscherm
    Ken je Belgische en LGBTI+-geschiedenis!

    Belgische geschiedenis is ook koloniale geschiedenis

    Via het artikel 'Wat je in de geschiedenisles waarschijnlijk niet hebt gezien' van Marion Wasserbauer vind je een introductie tot ons koloniaal verleden, en waarom dat relevant is. Ze geeft er heel wat lees- en kijktips mee, o.a. de reeks 'Kinderen van de kolonie' uit 2018. Die kan je op VRTnu gratis bekijken. 

     

    LGBTI+-geschiedenis: onze strijd is geen witte strijd

    De oproep om ons te engageren tegen racisme komt ook uit onze LGBTI+-gemeenschap zelf, want de LGBTI+-strijd is en was geen witte strijd. Wie bijvoorbeeld de geschiedenis kent achter de hedendaagse Prides weet dat de strijd tegen racisme, tegen transfobie, voor de rechten van sekswerkers, en voor rechten van LGBTI+-personen verweven zijn.

    Meer weten? Zoek o.a. informatie op over de Stonewall-rellen van 1969, Marsha P. Johnson en Sylvia Rivera. Op Netflix kan je de documentaire ‘The Death and Life of Marsha P. Johnson’ bekijken.

    Volg zwarte en andere BIPOC (Black, Indigenous, people of colour) stemmen op social media. Je kan beginnen met de suggesties hieronder.

    Let op: volg, luister, ondersteun en leer van hen. Weet dat sommige posts je als witte bondgenoot ongemakkelijk zullen doen voelen, en je niet altijd alles meteen zal begrijpen. Het is belangrijk om die ongemakkelijkheid en dat leerproces niet uit de weg te gaan. Verzet je er niet tegen. Wanneer je dat gevoel bij jezelf opmerkt, is het belangrijk dat je de tijd neemt om te blijven zitten bij die ongemakkelijkheid, en die daarna zelf gaat onderzoeken. Waar je weerstand voelt, valt er wellicht iets te leren. Zoek zelf de nodige informatie op. Je vindt die o.a. in de lees-, kijk- en luistertips verder op deze pagina. Ga niet in discussie met de account die je volgt en vraag ook niet aan hen om het je uit te leggen. Ze zijn niet verplicht van jou te onderwijzen over racisme of hun activisme uit te leggen.

    Lees boeken, luister naar podcasts, bekijk documentaires en reportages rond (anti)racisme en (de)kolonisatie.

    Tip: Steun ook financieel door je boeken aan te kopen via een boekhandel die uitgebaat wordt door zwarte personen zelf (bijvoorbeeld Pépite Blues in Brussel), of koop je boek rechtstreeks via de website van de auteur.

    Boeken

    • Dalilla Hermans, 'Het laatste wat ik nog wil zeggen over racisme' (2020).
    • Nadia Nsayi, 'Dochter van de dekolonisatie' (2020).
    • Ijeoma Oluo, 'So You Want to Talk About Race' (2019).
    • Ibram X. Kendi, 'How to Be an Antiracist' (2019).
    • Reni Eddo-Lodge, 'Why I no longer talk to white people about racism' (2018).
    •  Robin Di’Angelo, 'White Fragility: Why It’s So Hard For White People To Talk About Race' (2018).
    • Gloria Wekker, 'Witte onschuld' (2017).
    • Rachida Aziz, 'Niemand zal hier slapen vannacht' (2017).

    Op ZIZO verscheen een artikel met vier boekentips van vier queer zwarte schrijvers.

    Films en series

     

    Via de Nederlandse website withuiswerk.nl kan je meer lees- (boeken en artikels), kijk- en luistertips vinden. De website richt zich op witte mensen die zich in hun strijd tegen racisme willen verdiepen.