Woorden leiden tot daden

handen samen voor regenboogvlag

Woorden leiden tot daden. 

We moeten aandacht hebben voor de kracht van woorden. Als je haatdragende taal gebruikt, kan dat aanzetten tot haat. Een woord eindigt niet wanneer je het uitspreekt: het laat een indruk na, het geeft een gevoel weer, het kan aanzetten tot actie. Uiteraard verdedigt çavaria het recht op vrije meningsuiting, het is belangrijk dat we elk onze gedachten kunnen delen. Maar vrije meningsuiting stopt daar waar de vrijheid van anderen begint. Zodra er groepen mensen worden uitgesloten, trekken wij de grens. 

Ben je een belangrijke stem in onze maatschappij of vervul je een voorbeeldfunctie? Ben je bijvoorbeeld een vertegenwoordiger van een politieke partij? Dan telt elk woord en hebben je woorden extra impact. Zeker als deze het bestaan van een groep mensen ontkennen, zoals bijvoorbeeld bepaalde kopstukken in de politieke wereld doen met trans personen. Als belangrijke stem is het extra belangrijk om je verantwoordelijkheid op te nemen en respectvol te zijn.  

Vrijheid voor iédereen 

Çavaria komt op voor de rechten en het welzijn van alle LGBTI+-personen, zodat zij zelf de vrijheid en de kansen hebben om hun leven in te vullen zoals zij zelf willen. Dat is onze rol. Dat is ons doel. Wij roepen dan ook iedereen op om mee te strijden in onze beweging.

Onze beweging die gaat voor vrijheid voor iedereen, voor een wereld waar iedereen zichzelf kan en mag zijn. Een wereld waar ruimte is voor iedereen om te zijn wie die is. We moeten zij aan zij strijden voor ons gemeenschappelijk doel: vrijheid. 

We’re not free until we’re all free!  

Waar die beweging nood aan heeft, is een krachtdadig gelijkekansenbeleid. Een beleid dat de problemen waar we voor staan verbindend aanpakt zonder te stigmatiseren, zonder groepen tegen elkaar uit te spelen. Een beleid met respect voor LGBTI+-rechten, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en expertise van belangenorganisaties, niet op politieke recuperatie en angst. Een beleid mét ons, niet tegen of naast ons. De LGBTI+-gemeenschap heeft dus de juiste bondgenoten nodig, en niet iedereen is dat. Naar aanleiding van de parlementsverkiezingen van 2019 legden we dan ook uit waarom we geen regering willen met Vlaams Belang.

Het belang van taal

Ook Prof. dr. Piet Hoebeke (uroloog en lid van het Genderteam van het UZ Gent) ziet het gevaar in van harde en pijnlijke taal: 

"Het wordt gevaarlijk wanneer je mensen vanuit een machtspositie gaat controleren, zoals bijvoorbeeld in Hongarije en Polen. Maar dichter bij huis heb je toch ook ruim 30% die extreemrechts stemmen en heb je politici die harde en pijnlijke taal tweeten. We riskeren op een bepaald moment in een minderheid te vallen en hier hebben traditionele politieke partijen zeker een rol te spelen om ervoor te zorgen dat zij een sociaal verhaal brengen dat mensen kunnen smaken. De cultuur van de angst probeert nog steeds controle te houden.”

Meer weten over Professor Piet Hoebeke en zijn boek ‘Gender in de Blender’? 

Lees hier het ZIZO-artikel.

Kleine intolerantie of discriminatie bestaat niet

Onlangs speechte onze premier Alexander de Croo ook over die vrijheid voor iedereen, over het belang van intolerantie en discriminatie aanpakken. Hij benadrukte hoe belangrijk onze verbondenheid is en het aanvaarden dat iedereen uniek is.  

“We kunnen geen tolerantie hebben ten opzichte van intoleranties. Intolerantie zijn kleine dingen, een schuine opmerking, die onschuldig lijkt maar zo kwetsend kan zijn. Te vaak hebben we gezien dat die kleine zaken de opstap zijn naar gruwelijke dingen en we moeten ons daar allemaal bewust van zijn.” 
Alexander De Croo

De Croo geeft ook aan dat een kleine vorm van discriminatie of intolerantie niet bestaat. We moeten allemaal samen werken aan een vrijheid die door iedereen geleefd kan worden. Dat iedereen mag liefhebben wie die wil liefhebben, dat je mag tonen wie je liefhebt en dat je je mag uitdrukken op de manier dat je je wil uitdrukken. 

Wat kan je doen bij haatboodschappen? 

Çavaria werkte mee aan het project Safe To Be. We ontwikkelden daarbij een toolkit, waarmee je onder andere leert hoe je kan reageren op anti-LGBTI haatboodschappen en haatmisdrijven. 

Om diverse redenen worden online misdrijven en haatboodschappen niet altijd aangegeven. We roepen je dan ook op: indien je slachtoffer werd van een haatdragende boodschap of een online haatmisdrijf kan je op verschillende manieren reageren. Aangifte doen is één van je opties. Je kan de berichten ook rapporteren via de website of het platform in kwestie. Ook bij de politie of bij organisaties als Unia, het CAW of onze opvang- en infolijn Lumi kan je hiervoor terecht. 

Je komt er meer over het project te weten via safetobe.eu

Daarnaast werkte çavaria ook mee aan het Europese project Call It Hate, een samenwerking tussen partners uit tien verschillende Europese landen dat bewustwording wil creëren bij de algemene bevolking en binnen de LGBT-gemeenschap rond holebi- en transfobe haatmisdrijven. Meer informatie over het project vind je hier.

Waarom jezelf zijn zo belangrijk is

Op ZIZO getuigen regelmatig LGBTI+-personen over hoe belangrijk het is jezelf te kunnen en mogen zijn, wat voor een positieve impact dat heeft en waarom onze strijd zo belangrijk is.

Hier vind je enkele inspirerende artikels:

Ook interessant

Zit je met vragen? Heb je nood aan een gesprek? Opvang- en infolijn Lumi biedt een luisterend oor voor al je vragen over gender en seksuele voorkeur. Naast informatie aanvragen kan je er ook verhaal kwijt: telefonisch, via chat of via mail.