Transgenderwet

symbool transgender

Grondwettelijk Hof geeft çavaria gelijk en bevestigt recht op zelfbeschikking.

In een historische beslissing geeft het Grondwettelijk Hof LGBTI+-belangenorganisatie çavaria gelijk en bevestigt het dat delen van de transgenderwet in strijd zijn met het recht op zelfbeschikking. Ook non-binaire en genderfluïde mensen moeten hun geboorteakte in overeenstemming kunnen brengen met hun genderidentiteit. De wet moet binnen redelijke termijn worden aangepast.

Zelfbeschikking

Het Grondwettelijk Hof volgt de redenering dat mensen zelf moeten kunnen beslissen wat er op hun officiële documenten staat. “De transgenderwet van 2017 maakt het al makkelijker om je M in een V te veranderen of andersom”, legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit. “Mensen die zich niet als man of vrouw definiëren moeten echter nog altijd kiezen tussen M of V. We zijn heel tevreden dat het Grondwettelijk Hof nu ook erkent dat er voor hen een oplossing moet worden gevonden.”

Oplossing

Wat die oplossing moet zijn, spreekt het Hof zich niet over uit. “We moeten een maatschappelijk debat voeren over hoe we deze situatie kunnen rechttrekken”, zegt Borghs. “Dat kan bijvoorbeeld door een derde optie X in te voeren of geslachtsregistratie volledig af te schaffen. Çavaria is meer dan bereid om op een constructieve manier samen met het nieuw verkozen parlement een oplossing te zoeken.”

Onherroepelijkheid geschrapt

Verder spreekt het Grondwettelijk Hof zich ook uit tegen de onherroepelijkheid van de transgenderwet. “De transgenderwet liet maar één aanpassing van je M of V toe. Er zijn echter ook genderfluïde mensen die hun genderidentiteit op een veranderlijke manier beleven. Sommige mensen willen hun registratie dan ook meerdere keren aanpassen”, licht Borghs toe. Het Hof oordeelt dat er geen reden is om een tweede aanpassing van je geslachtsregistratie moeilijker te maken. De huidige procedures volstaan om fraude tegen te gaan.

Transgenderwet blijft van kracht

De transgenderwet blijft wel van kracht. Enkel de bepalingen die non-binaire en genderfluïde personen discrimineren moeten worden aangepast. “Mensen hoeven zich geen zorgen te maken dat we terug gaan naar de situatie van voor 2018”, verzekert Borghs. “De transgenderwet was een enorme sprong vooruit. Door de uitspraak van het Grondwettelijk Hof moet de wet verder worden geoptimaliseerd.”

Heb je vragen over de procedure om je voornaam of geslachtsregistratie te wijzigen? Wil je meer weten over gender, genderidentiteit of transgender? Zoek je info over non-binariteit? Of ben je gewoon op zoek naar een luisterend oor?

Lumi luistert naar jouw verhaal en vragen.

Werk je aan een opdracht rond het LGBTI+ thema?