Prijs van het Hart

prijs van het hart

Elk jaar reiken we een prijs uit voor de meest hartverwarmende activiteit van het voorbije jaar.

Uit een hele lijst hartverwarmende initiatieven werden voor het afgelopen werkjaar drie initiatieven genomineerd voor de 'Prijs van het Hart'. Daarop kon gestemd worden door de aanwezigen op onze Algemene Vergadering.

3 Genomineerden:

Regenbooghuis Limburg met​ kleurrijke IDAHOT Challenge

Regenbooghuis Limburg daagde de Limburgse middelbare scholen uit om deel te nemen aan een IDAHOT Challenge.

De uitdaging: een kunstzinnige muur maken rond de thema’s respect, verdraagzaamheid, diversiteit. De scholen kregen een lespakket om over de thema’s te praten, met de bedoeling hun gevoelens daarna te schilderen op grote panelen.​

De impact van de actie was groot. 24 scholen uit de provincie deden mee. Heel wat veel mensen, ook van buiten de LGBTI+-gemeenschap, hielpen mee om de muur te bouwen. Het leverde een kunstzinnig resultaat op van ruim 80 panelen. De muur werd officieel geopend op 17 mei en drie maanden tentoongesteld aan het toeristische C-Mine in Genk.​

Foto van geschilderde panelen van de IDAHOT Challenge
Foto van mensen op een regenboogzebrapad

Hallemaal Gelijk: het eerste Vlaams-Brabantse regenboogzebrapad, in Halle

Of je nu lesbisch, homo, bi of transgender bent, in Halle mag en moet iedereen zichzelf kunnen zijn! Om dit te benadrukken, maakte Halle werk van het eerste regenboogzebrapad in de provincie Vlaams-Brabant, net voor de winkelwandelstraat van de stad. Ze deden dat op vraag van de LGBT-vereniging Hallemaal Gelijk.

Met dit zebrapad verzet Halle zich tegen elke vorm van discriminatie of geweld, en komt de stad op voor het welzijn van de LGBT-gemeenschap. Op sociale media was er vooraf aardig wat discussie over het nut van zo’n zebrapad. Nu je niet meer naast de regenboogkleuren kan kijken, is de boodschap voor iedereen zeer duidelijk: “Voor discriminatie is er in deze stad geen plaats!”.

Regenboogambassadeurs: fietstocht langs woonzorg- en dienstencentra

Tijdens de L-week van Antwerpen en de Ouderenweek van de Vlaamse ouderenraad fietsen 15 regenboogambassadeurs naar 10 woonzorgcentra en dienstencentra. Door dit initiatief verhoogde de betrokkenheid van individuele regenboogambassadeurs bij de seniorencentra. Tegelijkertijd werd de vereniging bekender in de zorgcentra.

Alle centra worden vooraf verwittigd en in de meeste centra worden ze met open armen ontvangen. In elk centrum gaven ze toelichting over de ‘onzichtbaarheid’ van de LGBT+-senioren en boden ze hun promotiemateriaal aan. Er werd ruchtbaarheid gegeven aan de fietstocht in de publicatie van de Vlaamse ouderenraad. Daarnaast was er ook een radio-interview dat werd uitgezonden op Radio 2 en Studio Brussel. 

foto van de regenboogambassadeurs op de fiets

2 Winnaars: Regenbooghuis Limburg & Regenboogambassadeurs

De Prijs van het Hart werd dit jaar een gedeelde eerste plaats. Uit de drie genomineerden kwamen dus twee winnaars in plaats van een! Zowel Regenbooghuis Limburg als de Regenboogambassadeurs gingen dit jaar met de prijs aan de haal.

Het is de eerste gedeelde plaats sinds de allereerste Prijs van het Hart uitgereikt werd in 2005.

Eerdere winnaars

logo çavaria

Op 20 juni ging onze algemene vergadering online door.