Take Care

Take Care

Çavaria vindt jouw fysiek en psychologisch welzijn belangrijk. Je goed in je vel voelen is essentieel. We geven je dan ook enkele praktische tips, en helpen je graag op weg.

Wil je op je eentje of met je vereniging in de loop van het jaar een activiteit organiseren die het welzijn van holebi's, transgender en/of intersekse personen bevordert? Dien dan zeker een steunaanvraag in!

Draag zorg voor jezelf

Lopen bepaalde aspecten van je leven niet van een leien dakje? Zijn er bepaalde vaardigheden of karaktertrekken die je graag zou bijschaven? Overweeg dan eens om een vorming te volgen!

Dertien VormingPlus-centra, verspreid over Vlaanderen en Brussel, organiseren een waaier aan activiteiten die volwassenen persoonlijke sociale en culturele competenties bijbrengen. Ook çavaria biedt info en vormingen aan.

Je kan ook een zelftest doen, via www.fitinjehoofd.be.

Kom uit je (virtueel) kot

Blijf je geregeld binnen je eigen vier muren zitten, of weet je simpelweg niet meteen waar je andere holebi's, transgender en intersekse personen kan ontmoeten? Via www.cavaria.be/verenigingen vind je zeker je ding! Meer dan 120 verenigingen, verspreid over Vlaanderen en Brussel, bieden je de kans om mensen te leren kennen. Bovendien vind je in elke regio een regenbooghuis waar je mensen kan leren kennen.

Ben je niet (overal) uit de kast, of kijk je liever de kat uit de boom? Als jongere vind je op het Min19-forum heel wat verhalen en getuigenissen. Je kan er zelf ook posten, als je dat wilt. Ook bij Lumi vind je heel wat informatie, en kan je op verhaal komen.

Praat erover

Lig je met jezelf in de knoop? Zit je met een vraag waar je het antwoord niet op weet? Neem dan contact op met Lumi. Je kan er steeds je verhaal kwijt, anoniem en in vertrouwen. Met je vragen rond het transgenderthema kan je terecht bij het Transgender Infopunt. Er zijn verschillende aanspreekpunten, ook indien je een beperkt budget hebt.

Zit je in een crisis of denk je soms aan zelfmoord? Contacteer dan de Zelfmoordlijn 1813. Er bestaan verschillende apps die je op je mobiele telefoon kan downloaden en die je – op momenten van nood – een steun en houvast kunnen bieden.

Kom op voor elkaar

De LGBTI+-beweging is heel erg divers. Met meer dan 120 groepen, verspreid over Vlaanderen en Brussel, heb je erg veel mogelijkheden om mensen te leren kennen met wie het klikt.

Bovendien vind je in elke Vlaamse provincie en in Brussel een regenbooghuis, waar je eveneens terechtkan met je vragen, of simpelweg voor een aangename babbel in een open sfeer.

Sta sterk in je schoenen

Jammer genoeg kan je in aanraking komen met discriminatie, pesten of zelfs geweld. Je staat er echter niet alleen voor! Ervaar je discriminatie, pesten of geweld? Dan kan je bij Unia terecht voor advies en begeleiding, of bij één van hun dertien lokale meldpunten

Gaat het om discriminatie, pesten of geweld omdat je een transgender persoon bent? Dan helpt het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen je graag verder, of de Vlaamse Ombudsdienst als je iets meemaakte op school, bij Vlaamse overheidsdiensten, in de welzijnssector, of andere Vlaamse aangelegenheden.

Er is ook nog Lumi, de antidiscriminatielijn 0800 12 800 en de lijn rond geweld en misbruik 1712.

Laat je testen

Voor je eigen gezondheid én die van anderen is het belangrijk dat je je geregeld laat testen. Sensoa organiseert geregeld campagnes, zodat mannen die (ook) seks hebben met mannen zich makkelijk en gratis kunnen laten testen op hiv. Er zijn verschillende manieren om je te laten testen op HIV. Dit kan via een bloedtest in een testcenter of bij je huisarts, of via zelftests die je online kan bestellen. Je kan jezelf beschermen tegen hiv door PrEP te gebruiken. Als je tijdens een recent seksueel contact risico liep op hiv, kan PEP verhinderen dat je seropositief wordt.

Maar ook voor vrouwen en voor transgender personen is het aangewezen dat ze zich laten testen, op soa's en op verschillende soorten kanker (prostaat-, eierstok-, baarmoederhals-, borstkanker). Ga regelmatig op controle bij een gynaecoloog voor een borstonderzoek en/of uitstrijkje, als dit voor jou relevant is.

Blijf in beweging

De Romeinen wisten het al: 'een gezond mens in een gezond lichaam', dat valt niet te onderschatten. Heel wat verenigingen organiseren op regelmatige basis een sportieve activiteit voor holebi's, transgender en intersekse personen. Zwemmen, wandelen, volleyballen, petanque: er is voor elk wat wils. Bovendien is sporten in groep eens zo leuk als op je eentje! Ook als intersekse persoon ben je uiteraard welkom. Neem dus zeker eens een kijkje op onze website.

De sportwereld is erg opgedeeld in mannen- en vrouwensporten. Ben je een transgender persoon en sport je in een reguliere vereniging? Via deze pagina krijg je tips hoe je dit kan aankaarten bij je sportclub.