Ondersteuning in tijden van corona

person in window with rainbow flag

"Blijf in uw kot!"

Op deze pagina verzamelen we tips voor verenigingen naar aanleiding van het Corona-virus en de bijhorende maatregelen.

Nu we met zijn allen de maatregelen respecteren, moeten we ons aanpassen en daar willen we jou graag bij helpen. Zo reiken we je enkele tools aan om vanop afstand samen te werken met je vrijwilligers, geven we tips waar je terecht kan voor (online) sociaal contact en inspiratie om mee aan de slag te gaan. 

Het is niet de bedoeling om actuele info te geven over het virus en/of de maatregelen. Daarvoor verwijzen we door naar de officiële instanties.

    Gratis online-tools

    Handige gratis vergadertools

    Deze tools zijn helemaal gratis, maar de mogelijkheden per tool variëren. Bij de meeste tools kan je online deelnemen in de browser zonder een account aan te maken of te registreren.

    • Zoom: Met de gratis versie kun je videobellen met tot 100 personen tegelijk. Een nadeel: je kan maximaal 40 minuten achter elkaar beeldbellen. Indien je iedereen wilt zien, installeer je best de applicatie op je laptop/tablet. Maak gebruik van de '10 geboden'.
      Omdat de maatregelen langer aanslepen dan gehoopt, willen we verenigingen stimuleren om verder contact te houden. Daarom geeft çavaria per Regenbooghuis een gratis Pro-account op Zoom voor 1 jaar (tot eind februari 2022). Informeer bij je Regenbooghuis voor het gebruik. Landelijke verenigingen kunnen terecht bij çavaria en jongeren bij Wel Jong.
      We geven je hier alvast een Zoom-handleiding voor deelnemers en een voor sessiegevers.
       
    • Whereby: Hiermee kun je heel makkelijk gewoon in je browser maximaal met 4 personen videobellen.
       
    • Skype: Met deze tool kan je tot 50 personen tegelijk videobellen, echter kan je maar 4 personen in je raster zien. Je kan de andere zien door ze te verslepen naar je beginscherm.
       
    • Webex: Je kan hierin met 100 personen tegelijk videobellen en zo lang als je wilt. Verder is deze tool ook handig om online trainingen te organiseren. (Wegens corona is de gratis versie uitgebreid met heel wat extra features.)
       
    • Messenger Rooms: Je kan tot 50 personen tegelijk videobellen vanuit een Messengerkamer. Er bestaat noch een tijdslimiet, noch heb je een Facebookaccount nodig. Je kan iedereen uitnodigen die wilt met de link die wordt aangemaakt. Enkel voor je smartphone heb je de app nodig, voor je laptop of tablet kan alles via browser.

    Handige tips

    Een paar algemene tips om je vereniging te helpen:

    • Vrijwilligers kunnen genieten van een gratis verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid, ongevallen- en rechtsbijstand) als ze zich inzetten om mensen te helpen. Initiatieven kan je zien op  #Vlaanderenhelpt. 
    • Jullie Algemene Vergadering uitstellen is een goed idee, ook al zeggen jullie statuten dat dit bijvoorbeeld in het eerste kwartaal moet. De wettelijke deadline is 30/06 en mogelijks wordt ook hier een uitzondering voorzien. www.scwitch.be/nieuws/algemene-vergadering-uitstellen-door-corona/ en www.scwitch.be/2020/03/vergadertips-voor-rvb-en-av-in-tijden-van-socialdistancing/
    • Inbraakpreventie: zijn alle deuren en ramen dicht van je lokaal? Centen en duur materiaal, zitten achter slot en grendel? Vermijd ook een overvolle brievenbus waardoor het lijkt dat er al lang niemand geweest is.
    • Communicatie: Niet iedereen wil constant geconfronteerd worden met info over het Corona-virus. Je kan bv bovenaan een facebookbericht “corona” zetten, dan een aantal enters laten en dan de rest van je bericht schrijven. Wie het niet wil lezen, kan het dan negeren.
    • Er gaat ook heel wat fake news rond over het virus. Voor correcte info kan je steeds terecht op www.info-coronavirus.be

    Externe hulplijnen

    Heb je last van eenzaamheid, angst, verdriet, boosheid? Heb je nood aan een luisterend oor? Er zijn verschillende externe hulplijnen waar je terechtkan.

    Externe hulpverlening:

    ILGA:

    Het is voor vzw's in deze tijden niet altijd evident een Algemene Vergadering te organiseren, daarom hebben we wat tips voor jouw vereniging:

    Algemene info + openbaar stemmen:

    • Zoek je naar een goed platform om te gebruiken? Kijk dan onder het tabblad ‘gratis online tools’
    • Je kan de groep gewoon handen laten opsteken.
    • Je kan digitaal de hand laten opsteken te gebruiken via een reactieknop die de meeste platformen voorzien. Die digitale hand blijft echter wel maar enkele seconden, het wordt dus snel tellen of een screenshot nemen.
    • Indien je je scherm deelt, kan je beter beschikken over een tweede scherm. Dat zorgt voor een betere en praktische overgang. Zo kan je op het een scherm al alles klaarzetten en vermijd je technische problemen.
    • Test de AV al uit met enkele bestuursleden, houdt een generale repetitie waar je onder andere het delen van documenten controleert, maar ook het geluid, de schermen…
      Vermijd dat mensen achter hun scherm moeten wachten wegens technische problemen, dat zorgt enkel voor frustraties die op voorhand kunnen worden verholpen.
    • Hou het kort: Een online meeting kan zeer vermoeiend worden. Zorg dus tijdig voor een korte pauze (steeds na max. 50 à 60 min.) en geef duidelijk aan wanneer een punt ter info, ter discussie, ter besluitvorming (meestal is deze laatste gevolgd door een stemming). Zo vermijd je dat ter info agendapunten worden besproken, het is aan de voorzitter van de vergadering om dit duidelijk aan te geven.
    • Maak gebruik van de '10 geboden'

     

    Anoniem stemmen:

    • https://www.easypolls.net/ en de link dus delen in de chat. Je weet hoeveel stemmen er zijn in het totaal en dus op die manier kan je perfect bij het totaal aantal stemmen zien of iedereen al dan niet heeft gestemd.
    • Mijn voorkeur gaat echter naar https://www.mentimeter.com/: Je kan dan zelf ook bepalen wanneer de volgende vraag zal worden gesteld en er ook wat leuke vragen insteken die de AV wat opleuken.

      In het begin een poll met de vraag: Hoe voel je je? Of Wat dronk je tijdens je ontbijt? (Koffie, water, tequila…) Zo breek je de AV met humor en pols je de sfeer in het begin, maar ook zeker tussendoor en op het einde.
       
    • Let op! Bij volmachten moeten je deelnemers deelnemen met de stemming met verschillende apparaten. Zo kunnen ze éénmaal stemmen met de laptop en een tweede keer via een tablet of smartphone.
    • Stemmen kan ook steeds per post.

     

    Verslag:

    • Je kan de volledige meeting opnemen met verschillende platforms. Onder andere Zoom geeft daar de mogelijkheid toe, die kan voor het verslag interessant zijn. Vraag daarvoor toestemming in het begin van de vergadering. Mensen die niet in beeld willen, kunnen de camera uitschakelen.
    • Geef ook duidelijk aan wat er met die beelden gebeurt en vermeld dit in je verslag.

     

    Nog tips nodig of op zoek naar antwoorden rond het wettelijk kader? Kijk dan hier

      Sociale onlinegroepen voor steun

      Samenkomen is op dit moment niet mogelijk, maar dat wilt niet zeggen dat sociaal contact niet mogelijk is. 
      Heb je zelf ook nog een online groep die kan/mag worden gedeeld? Laat het ons weten!

      • TG-België: facebookgroep van transgender personen 
         
      • Min19.be: online platform waar je online andere holebi- en transgender jongeren tussen de 13 en 19 jaar kan ontmoeten. Min19 is een onderdeel van Wel Jong.
         
      • Queer kot: Een online discord in het beheer van Genderspectrum vzw. Extra leuk om te weten is dat Queer Kot permanent open blijft, ook na de lockdown/queerantaine!
      • GenderaXept, Gender-Salon en Gender Contact West-Vlaanderen organiseren tijdens de lockdown elke vrijdag een videogroepschat.

      • Heb je nog nooit Discord gebruikt? Geen probleem! Handleidingen vind je hier voor desktop of telefoon/tablet

      Sport

      Samen doen we bij çavaria aan beweging, maar het is ook belangrijk om met je lichaam in beweging te blijven. Sporten verbetert onze natuurlijke weerstand en dat is momenteel de enige afweer die we hebben tegen het coronavirus. Niet alleen de immuniteit verbetert. Bewegen is goed voor ons lichaam én onze geest.

      Heel wat personen zijn op zoek naar een nieuwe vorm van ontspanning aangezien ze het huis niet uit kunnen, hier krijg je alvast enkele ideeën. 

      Spelen

      Cultuur en muziek

      LGBTI+-specifiek

      Wat te doen-tips

      Door het virus kunnen verenigingen niet meer samen komen, zijn er extra kosten en misschien ook minder inkomsten omdat het eetfestijn niet kan doorgaan. Van zodra we meer samen mogen komen, zal er misschien een pak werk op een kortere periode moeten gebeuren... Zit je thuis als vrijwilliger of als deelnemer, kan je toch je vereniging helpen.

      Voor deelnemers:

      • Via www.trooper.be kan je je vereniging helpen bij elke online-aankoop.
      • Spaar zonder extra kosten waardevol materiaal en breng het erna naar de vereniging.
      • Nog veel materiaal achteraan de kast of op zolder liggen dat weg mag? Verzamel het en breng het naar je vereniging.
      • Toon je appreciatie voor de vrijwilligers in je vereniging, bijvoorbeeld met een online-kaartje.
      • CoronAssist: Nu velen onder ons thuis zitten, hebben we tijd om elkaar te helpen! Op deze website kan je allerlei hulp vragen en aanbieden. 
      • Growdfunding is nu tijdelijk gratis om solidariteitsacties op zetten: https://growfunding.be/nl/bxl
      • Projectoproepen van de Koning Boudewijnstichting.
      • Elke bestelling bij "Foodbag", levert 10 euro op voor een vereniging.

      Voor vrijwilligers:

      • Steek een quiz in elkaar. Alle vragen, ppt’s kunnen al klaar gezet worden en kan je gebruiken wanneer de quiz door gaat.
      • Analyseer eens wat cijfers van de afgelopen 5 jaar. Aantal reacties op facebook, aantal deelnemers aan een vergadering of evenement, financiële cijfers… Welke conclusies kan je trekken om bij te sturen naar de toekomst?
      • Maak een collage/fotoboek met een verzameling toffe foto’s van de afgelopen jaren.
      • Schrijf verjaardagskaartjes voor al wie dit jaar verjaart.
      • Zet op Facebook/Instagram al een aantal posts klaar voor de komende weken.
      • Bekijk jullie contactenlijst en zorg dat alle gegevens terug up-to-date zijn.
      • Breng het netwerk van jullie bestuur in kaart. Waar liggen kansen en waar kunnen jullie je netwerk uitbreiden?
      • Telefoonketting: bel eens een andere vereniging op en stel hun ploeg een aantal vragen over hoe hun werking in elkaar zit.

      Voor steden en gemeenten:

      • huurgeld van gemeentelijke lokalen kwijtschelden
      • subsidies garanderen, ook al halen verenigingen hun vooropgestelde aantal activiteiten niet
      • mee promoten van online-inzamelingsacties
      • zalen/materiaal gratis ter beschikking stellen in het najaar
      • noodfonds voor verenigingen in moeilijkheden

      Heel wat verengingen zitten met de vraag: Hoe starten we terug op? Wat mogen we doen? Wat moeten we zeker doen?
      We lijsten hier wat tips & tricks op om het voor jullie wat makkelijker te maken:

      • Zorg ervoor dat jullie lokaal voorzien is van de nodige veiligheidsvoorschriften, download hier de affiches:
      • Bepaalde culturele activiteiten kunnen terug worden hervat mits inachtneming van specifieke bepalingen. Meer info over die bepalingen vind je hier.
        De Coronagids voor sociaal-cultureel volwassenenwerk wordt regelmatig geüpdatet op basis van nieuwe maatregelen, hou de pagina dus zeker in de gaten. 
      • De Federatie zorgde ook voor een duidelijk overzicht van de regels. De coronapagina van De Federatie vind je hier.
         
      • Er wordt verwacht dat je op steeds weet wie er op je activiteit aanwezig is, daarom bieden we een voorbeeldlijst met tips registratie bij activiteiten. Indien er iemand ziek wordt, kan er makkelijk aan contact tracing worden gedaan. 
         
      • Organiseer je een evenement, gebruik dan het www.covideventriskmodel.be om na te gaan of je evenement aan alle maatregelen voldoet. 

      Hier vind je betrouwbare informatie over het Corona-virus en de maatregelen:

      Corona

      Zelf een tip?

      Zelf een goede tip voor verenigingen? Stuur ons een mailtje en we voegen deze toe.

      Be safe, hou vol en vooral blijf "bewegen"!