Informatie & FAQ's voor studenten

nonbinair persoon in de klas

Bij çavaria weten we hoe belangrijk onderwijs is om te werken aan een LGBTI-inclusieve samenleving en schoolklimaat. We vinden het daarom ook erg fijn dat er heel wat studenten bezig zijn met opdrachten, bachelorproeven en eindwerken rond LGBTI-gerelateerde thema’s.

Per schooljaar ontvangen we maar liefst meer dan 400 vragen van studenten. Voor ons is het helaas onmogelijk om die allemaal individueel te beantwoorden. De antwoorden op heel wat van je vragen kan je vinden op deze website of via de website van Lumi, KLIQ of het Transgender Infopunt.

Hieronder lees je wanneer je best contact opneemt met een van onze medewerkers, en vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Mag ik contact opnemen met een medewerker?

Ik ben een student lerarenopleiding en ik doe een bachelorproef over het LGBTI-thema in het onderwijs (kleuter, lager, secundair of de lerarenopleiding).

Ja, je mag contact opnemen met het Team Onderwijs voor informatie en/of hulp! Team Onderwijs heeft de specifieke opdracht van de Vlaamse overheid om leerkrachten en toekomstige leerkrachten te ondersteunen met vragen over hoe ze LGBTI-thema’s in hun werk kunnen integreren. Daarom mogen studenten van de lerarenopleidingen, leerkrachten, CLB-medewerkers, directies ... altijd contact opnemen met Team Onderwijs voor vragen.   

Vragen om interviews af te nemen bekijken we per geval naar gelang de drukte en relevantie. Inhoudelijke vragen mogen studenten van de lerarenopleiding wel altijd stellen.

Ik doe een doctoraatsonderzoek of een masterproef rond een LGBTI-thema.

Hieronder kan je een overzicht terugvinden van mogelijke thema’s voor masterproeven en/of doctoraatsonderzoeken. Die thema’s zijn voor de werking van çavaria relevant en hebben daarom voorrang. Ben je op zoek naar een relevant thema voor je onderzoek? Kijk dan zeker in onze lijst. Je mag contact opnemen met çavaria voor meer informatie. Ook ondersteuning is mogelijk, zoals een informatief en of reflectief (telefonisch) gesprek.

Gaat je masterproef of doctoraatsonderzoek over een ander thema? Dan bekijken we het vraag per vraag, en zal onze hulp afhangen van de drukte binnen ons team.

Ik ben een student en heb specifieke vraag over een LGBTI-gerelateerd thema.

Helaas kunnen we niet alle vragen individueel beantwoorden. Ben je geen student in een lerarenopleiding en/of doe je geen doctoraatsonderzoek? Dan verwijzen we je graag door naar de FAQ’s hieronder.

Hebben jullie een lijst met mogelijke LGBTI-onderzoeksthema’s?

Ja, dat hebben we, je vindt die Via de FAQ 'Stage- en onderzoeksvragen' hieronder. We updaten onze lijst regelmatig op basis van onze werking en de behoeften bij de doelgroep. 

Staat jouw specifieke vraag er niet bij?

We raden je aan om drie websites grondig door te nemen:

  • Deze website cavaria.be.
  • De website van onze opvang- en infolijn Lumi.
  • De website van ons vormings- en trainingscentrum KLIQ, en hun brochures.

De kans is groot dat je op deze plaatsen een antwoord op je vraag vindt. Ook de website van het Transgender Infopunt kan antwoorden op je vragen bevatten.