Genderkoek

Afbeelding van de voorkant van de genderkoek met alle bijhorende info
Achterkant van de genderkoek met info

De genderkoek, wat is dat juist? 

Genderidentiteit, -expressie, seksuele en romantische oriëntatie... Het is meestal niet zo afgelijnd en vaak variabel. Het is niet binair. Niet of/of. Soms zelfs en/en. Een beetje dit, een beetje dat. Een hele koek kortom, en daarom de moeite waard om er je tanden eens in te zetten!

Alle combinaties zijn mogelijk!

De 'genderkoek' is een manier om de complexiteit van gender visueel weer te geven en te begrijpen. Het toont hoe gender geen binair concept is (man of vrouw), maar eerder een spectrum met vele verschillende aspecten.

Die aspecten bestaan onder andere uit biologische geslachtskenmerken, genderidentiteit, genderexpressie en seksuele oriëntatie.

De genderkoek benadrukt dat gender een complex en veelzijdig concept is. Dat gender niet alleen gebaseerd is op biologische factoren, maar ook op sociale en persoonlijke identiteit. Het helpt bij het erkennen van de diversiteit en individualiteit van mensen. 

Wat meer uitleg over de verschillende aspecten

Bekijk je liever een video? Deze maakte Wel Jong:

Honger naar meer?

Dit model is gebaseerd op 'The Genderbread Person v3.' Lees het ontstaan en de evolutie ervan op itspronouncedmetrosexual.com