FIFA geeft duidelijk signaal: discriminatie LGBTQ+ personen is geen prioriteit

één beeld met de helft de regenboogvlag en de andere helft de vlag van Qatar

Verschillende voetbalbonden kwamen op 21 november met het gezamenlijk statement dat ze hun kapiteins niet langer zullen vragen om de #OneLove-armband te dragen, een armband voor verbondenheid en tegen discriminatie. Dit statement was een reactie op het besluit van FIFA om sportieve sancties, zoals gele kaarten en daardoor een mogelijke uitsluiting, op te leggen aan spelers die de band toch dragen.

‘Dat FIFA niet veel geeft om mensenrechten werd al duidelijk tijdens de voorbereidingen van en de aanloop naar het WK. Qatar als gastland aanwijzen, toonde dat geld en politieke banden belangrijker zijn dan menselijke arbeidsomstandigheden en gelijke rechten. Door de demarche van vandaag ontnemen ze de voetballers nu ook de mogelijkheid om op te komen voor mensenrechten en een duidelijk signaal te geven. Voor ons is de maat vol’, zeggen Out For The Win, Wel Jong en çavaria. 

Deel op Sociale Media

Gele kaart is chantage en gebrek aan respect voor mensenrechten

‘De communicatie van FIFA om gele kaarten uit te delen aan spelers met een #One Love-armband is ronduit chantage en getuigt van een gebrek aan respect wanneer het aankomt op mensenrechten. FIFA profileert zich graag als een organisatie die mensenrechten steunt, maar krijgt het niet over haar lippen om ook openlijk minderheden, zoals LGBTQ+ personen, te steunen met symbolische acties. Inzetten op anti-discriminatie als grootste voetbalorganisatie ter wereld is geen politiek standpunt maar draagt bij aan de maatschappelijke rol die zij moeten vervullen. Door de #OneLove-armband te verbieden, kiest FIFA heel duidelijk voor een andere richting’, zeggen de LGBTQ+ organisaties.

Nog immens lange weg af te leggen in sportwereld

Wel Jong, çavaria en Out For The Win pleiten al meerdere jaren voor concrete actie in de sportwereld rond de inclusie van LGBTQ+ sporters. ‘Vandaag wordt weer maar eens duidelijk dat we nog een immens lange weg af te leggen hebben. De Come Together campagne van de Belgische voetbalbond is een goed begin, maar het werk kan daar niet stoppen. De campagne krijgt pas echt kleur en betekenis wanneer onze Belgische voetbalbond het structurele probleem in de sportwereld op vlak van LGBTQ+ mee aanpakt. Het niet dragen van de #OneLove band is slechts een symptoom van een groter en complexer probleem', zeggen de organisaties.  

Inzetten op anti-discriminatie als grootste voetbalorganisatie ter wereld is geen politiek standpunt maar draagt bij aan de maatschappelijke rol die zij moeten vervullen.
Out For The Win, Wel Jong en çavaria

Voortrekkersrol opnemen tegen discriminatie en mensenrechtenschendingen

Als inclusie en gelijkwaardigheid werkelijk zoveel betekenen, kunnen we ons als land niet zomaar neerleggen bij deze beslissing. Mensenrechten zijn een sociale strijd en daar dragen ook sportorganisaties en natiestaten een belangrijke verantwoordelijkheid’, zeggen de organisaties. 'Wanneer minister voor Buitenlandse Zaken Lahbib en eerste minister De Croo naar Qatar gaan, is het hun opdracht om de boodschap die de voetbalfederaties niet durven uit te spreken op zich te nemen. Zij dienen zich uit te spreken als vertegenwoordigers van ons land en een voortrekkersrol op te nemen tegen discriminatie en het schenden van mensenrechten.'

Ook in België moet LGBTQ+ inclusie in de sport beter

Ook bij ons moet LGBTQ+ inclusie in de sport beter. Daarvoor richten wij ons naar Vlaams Minister voor Sport Ben Weyts. 'Meneer Weyts, het is uw taak om aan de slag te gaan met het structurele probleem van LGBTQ+ fobie en discriminatie in de sportwereld zodat er zowel op korte termijn als lange termijn echt gewerkt wordt aan het aanvaarden van LGBTQ+ sporters op onze sportvelden en op internationale toernooien’, zeggen de organisaties. ‘Wij kijken uit naar een gesprek met de minister en onze organisaties en werken daar graag aan mee.'

INFO VOOR DE PERS

Perscontact/woordvoerder Out For The Win:
Margot Gysbrechts - 0474 89 69 24

Draag jij mee de #onelove-band?

Vraag je samen met ons aandacht voor mensenrechten en concrete acties voor meer inclusie in de sportwereld?