‘De community, dat ben jij!’: drie Belgische LGBTI+ koepels vragen solidariteit tijdens Belgian Pride 2022

De community, dat ben jij!

‘De community, dat ben jij!’: drie Belgische LGBTI+ koepels vragen solidariteit tijdens Belgian Pride 2022

Dit jaar dragen de drie Belgische LGBTI+ koepels - çavaria, Prisme en Rainbowhouse Brussels - dezelfde slogan in de Belgian Pride parade: 'De community, dat ben jij’ . Daarmee sporen ze de LGBTI+ gemeenschap aan om elkaar terug te ontmoeten na 2 afgelaste prides. Ze roepen eveneens op tot solidariteit tussen LGBTI+ personen en hun bondgenoten, waaronder de federale beleidsmakers. Als beleidseisen schuiven de koepels bloeddonatie, genderregistratie, de afschaffing van intersekse mutilatie en het installeren van LGBTI+ fobie als verzwarende omstandigheid voor alle misdrijven naar voor. 

Zaterdag 21 mei zal de Belgian Pride terug de straten van Brussel kleuren. Na twee jaar alternatieve acties binnenshuis omwille van de COVID-maatregelen kunnen LGBTI+ personen en hun bondgenoten elkaar terug ontmoeten om aandacht te eisen voor hun uitdagingen en om diversiteit te vieren. Het thema van de Belgian Pride is dan ook erg passend: #OPEN.

 

Gezichten van de LGBTI+ gemeenschap

De drie LGBTI+ koepels dragen samen de slogan ‘De community, dat ben jij’. “Met onze slogan moedigen we elke LGBTI+ persoon en LGBTI+ bondgenoot, uit Vlaanderen, Brussel of Wallonië, aan om buiten te komen en elkaar terug te ontmoeten. Onder diezelfde slogan willen we de verschillende gezichten van onze LGBTI+ gemeenschap tonen, onze grote en diverse Belgische LGBTI+ familie, zegt Eva Declerck, inhoudelijk coördinator bij çavaria. 

Solidariteit binnen en met de LGBTI+ gemeenschap

Met hun slogan sporen de LGBTI+ koepels ook aan tot solidariteit. Ze benadrukken dat het LGBTI+ personen en hun bondgenoten zijn die de LGBTI+ gemeenschap vormen, dat iedereen een rol kan en moet spelen in de collectieve strijd voor respect, gelijkwaardigheid en inclusie van LGBTI+ personen. 

“We kunnen onze solidariteit op verschillende manieren tonen, elk volgens onze mogelijkheden en privileges. Als individu kan je bijvoorbeeld bijdragen door een petitie te ondertekenen, een gift te doen of via vrijwilligerswerk. Ook als deelgroep binnen de LGBTI+ gemeenschap moeten we solidair zijn met LGBTI+ personen die meerdere vormen van onderdrukking ervaren omwille van hun huidskleur bijvoorbeeld, of hun vluchtsituatie, tewerkstelling binnen sekswerk, religie, genderidentiteit, mentale en/of fysieke gezondheid,” legt Anna Devroye uit, coördinator bij Prisme.

 

Solidariteit door federaal beleid

De LGBTI+ koepels dringen eveneens aan op solidariteit bij de Belgische beleidsmakers. Ze eisen de nodige wetgeving om de rechten, gelijke kansen en het welzijn van LGBTI+ personen te verbeteren. “De lancering van het federale plan voor een LGBTQI+ friendly België op IDAHOT afgelopen dinsdag was een belangrijke stap. Nu is het tijd om die acties in wetten te vertalen,” zegt Jean-François Cannoot, coördinator bij Rainbowhouse Brussels. 

“Een eerste prioriteit is de afschaffing van de uitsluiting van mannen die seks hebben met mannen (*) bij bloeddonatie. We vragen het federaal parlement om het huidige wetsvoorstel, dat die discriminatie behoudt, niet aan te nemen. De zogezegde groepsidentiteit waarop het zich baseert is gestoeld op foute stereotypen. Regelgeving over bloeddonatie moet focussen op individueel risicogedrag, niet iemands seksuele oriëntatie of andere identiteitskenmerken.” 

Andere wetgeving die de LGBTI+ koepels essentieel vinden, is een verbod op ingrepen bij intersekse kinderen en volwassenen die niet medisch noodzakelijk zijn en uitgevoerd worden zonder dat zij daar geïnformeerd toe kunnen instemmen. Ze roepen op tot nieuwe wetgeving rond genderregistratie die inclusief is voor non-binaire en genderfluïde personen. Tot slot vragen ze om LGBTI+ fobie als haatmotief in te voeren voor alle misdrijven in de strafwet.

*Met ‘mannen die seks hebben met mannen’ verwijzen we naar personen die door de wet gekwalificeerd worden als mannen, ook als die personen zich niet zo identificeren. We streven naar de afschaffing voor al diegene die door deze clausule uitgesloten worden. 

Loop jij graag mee met çavaria op de Belgian Pride? 

Wil je graag een gepersonaliseerd 'De community, dat ben jij!'-bordje? Kom dan zeker rond 13u00 langs aan onze stand op de kunstberg!

Stap je liever zo mee? Dan zien we jou graag rond 13u30 aan de çavaria stand of om 14u00 in de Ravensteinstraat.

De parade wordt afgetrapt rond 14u00, het voorziene einde is om 17u30. Hierna volgen verschillende optredens op en rond de Kunstberg.

Hopelijk zien we jou op 21 mei terug in Brussel!