Çavaria promoot Lumi bij trans en non-binaire jongeren

Lumi campagne deel 2

Ik ben een meisje maar ik voel me een jongen. Kan dat? Ik voel me geen jongen maar ook geen meisje? Ben ik de enige? Na mijn coming out ben ik niet meer welkom bij mijn ouders. Wat kan ik doen?  

Vragen over gender- en seksuele diversiteit?  Lumi.be! 

Vandaag lanceert çavaria een sociale mediacampagne om onze info- en luisterlijn Lumi te promoten bij trans en non-binaire jongeren. Onder hen ook jongeren die geen thuis hebben, zoals jongeren die in pleegzorg of in een asielcentrum opgevangen worden.  
 

Woensdag 27 april 2022 om 14u30 organiseren we voor deze jongeren voor het eerst op de Instagrampagina van Lumi een anoniem vragenuur. De vragen worden beantwoord door een Lumi-vrijwilliger die hiervoor opgeleid is. Geen enkele vraag is off limits! 

Heel wat jongeren in Vlaanderen zitten met vragen rond hun gender- en seksuele diversiteit. Sommige vragen zijn in onze maatschappij, waar de norm nog steeds man/vrouw is, moeilijker te stellen dan anderen. Deze jongeren voelen dat en dit heeft effect op hun fysieke en mentale welzijn. Lumi wil een veilige plek zijn waar ze terecht kunnen voor meer info en een luisterend oor.
 
Uit de Vlaamse LGBTI+ schoolklimaatenquête (2016-2017) blijkt dat het klimaat op school beter kan voor trans jongeren. Slechts 23,7% van de jongeren rapporteerden dat hun school een positieve LGBTI+ sfeer had en 53,8% was gesloten over hun trans zijn op de secundaire school.  
 
Uit een ander onderzoek ‘De impact van Covid-19 op LGBTI personen’ (2020) blijkt dat ook de coronacrisis een effect heeft gehad op het welzijn van deze jongeren. Het thuiszitten zorgde voor meer piekeren of twijfelen over de genderidentiteit en niet-dringende consultaties, behandelingen of operaties van trans personen werden uitgesteld. Daarnaast werden jongeren die al in een hulpverleningstraject zaten ongezien hard geraakt door de coronacrisis. Ze konden niet meer afwisselend in hun voorziening en thuis verblijven.
 
Om zoveel mogelijk jongeren te bereiken werken we samen met (jongeren)organisaties zoals Wel Jong, JAC (Jongerenwerking CAW), Transgender Infopunt en Kif Kif.

Project gerealiseerd met de steun van UCB Community Health Fund beheerd door de Koning Boudewijnstichting.