Belangrijke wetswijziging rond sekswerk

justice

Donderdag 17 maart is er een akkoord gevallen rond de nieuwe wetgeving van het seksueel strafrecht. Daarbij werd ook de wetgeving rond sekswerk aangepast. Lees hier meer over die nieuwe wetgeving. 

Wat is er juist veranderd? 

Donderdag 17 maart werd de nieuwe wetgeving over het seksueel strafrecht goedgekeurd, maar wat houdt dat nu precies in? Vroeger werden mensen die sekswerkers hielpen met een verzekering, het verhuren van een ruimte en dergelijke vaak vervolgd voor wat ze deden, nu is dat anders.  Sekswerk wordt gedecriminaliseerd. Mensen die sekswerkers helpen bij allerhande zaken zoals: een verzekering, het verhuren van een pand kunnen niet langer vervolgd worden. Daarnaast hebben ze ook beslist om zwaardere straffen te geven aan verkrachting. 

Waarom vindt çavaria dit belangrijk? 

In de LGBTI+ community zijn er altijd mensen die sekswerker zijn geweest. Daar zijn vele redenen voor. Die redenen kunnen van persoonlijke motivatie tot structurele uitsluiting gaan. Ook discriminatie, pestgedrag, afwijzing door familie en vrienden en beperkte jobmogelijkheden zijn factoren die mensen die LGBTI zijn in de richting van sekswerk kunnen duwen.

Daarnaast zijn er binnen de LGBTI+beweging en binnen çavaria verschillende verenigingen actief rond sekswerk. UTSOPI bijvoorbeeld, bestaat sinds 2015 en is als enige in haar soort een sekswerkersbeweging voor en door sekswerkers. Een tweede vereniging, boysproject, maakt in Antwerpen deel uit van het CAW en is een sociale organisatie voor mannelijke en transgender sekswerkers. Niet alleen vanuit bewegings- maar ook vanuit beleidswerk volgt çavaria de discussies rond sekswerk op.

Een eerste, grote stap vooruit

Dit is een eerste, grote stap vooruit. België is dan ook het eerste land in Europa die effectief luistert naar sekswerkers en hen decriminaliseert. We mogen dan ook hopen dat we hiermee bij andere landen een belletje doen rinkelen. 

 

Meer weten? 

Neem zeker eens een kijkje op de websites van onze lidverenigingen! Utsopi bijvoorbeeld, is een sekswerkersbeweging voor en door sekswerkers en dus een lidvereniging van çavaria. Boysproject is een Antwerpse sociale organisatie voor mannelijke en transgender sekswerkers en deel van het CAW. Boysproject is aangesloten bij çavaria en Het Roze Huis-çavaria Antwerpen. Via de website www.info4escorts.be biedt ze samen met andere organisaties heel wat info aan. Als laatste lidvereniging stellen we ook kort Violett voor. Violett biedt informatie, advies en hulp aan voor sekswerkers in heel Vlaanderen. Zeker eens googlen!