Belgische modefotograaf Willy Vanderperre steunt çavaria

Foto van tentoonstelling Willy Vanderperre

Voor het eerst nodigde het MoMu (ModeMuseum Antwerpen) een fotograaf uit voor een solotentoonstelling als gastcurator. En er werd meteen hoog gemikt: de eer viel te beurt aan de Belgische modefotograaf Willy Vanderperre. Bovenop de tentoonstelling biedt de modefotograaf collector’s items aan waarvan de opbrengst gedeeltelijk naar çavaria gaat. 

In dit interview met Willy Vanderperre lees je meer over de tentoonstelling, de collecters item, waarom een deel van de opbrengst wordt geschonken... en zoveel meer! 

Portret van Willy Vanderperre

Willy Vanderperre is al jarenlang de kompaan van mode-ontwerper Raf Simons en deed samen met hem onder meer campagnes voor Jill Sander, Christian Dior, Calvin Klein en Prada. Zijn foto’s verschenen in de meest prestigieuze magazines en de lijst van celebrity’s die voor zijn lens stonden is indrukwekkend lang. 

Vanwaar het idee voor een tentoonstelling in een modemuseum? 

‘Toen het MoMu de vraag stelde was het zowel een eenvoudige als een moeilijke keuze om daar ja op te zeggen. Bij een museumtentoonstelling gaat men er van uit dat iets een begin en een einde heeft, maar dat wilden we zeker vermijden. Daarom hebben we gekozen om niet te werken met een tijdslijn. We zijn gegaan voor de poëtische aanpak en hebben geprobeerd om zoveel mogelijk emoties boven te halen en er een rode draad in te leggen. Het belangrijkste is natuurlijk de relatie met mijn man en partner in crime.’ 

De meest iconische foto is ‘Robbie’ uit 1999, waarbij je een Mickey Mouse tekende op het aangezicht van één van je favoriete modellen. 

‘In die periode deden wij op zondag fotosessies bij mij thuis. Robbie hadden we aangesproken op straat, een jongeman met een David Bowie-trekje.  We experimenteerden met hem als voorbeeld en muze. Mijn man Olivier is een Mickey Mouse-fan. Tijdens één van onze sessies tekenden we de Mickey Mouse op het aangezicht van Robbie. De foto kwam terecht in het nul nummer (een dummy om promotie te voeren) van het bekende V-Magazine en werd ook opgepikt door Raf Simons. Het beeld werd vaak gebruikt en gekopieerd en werd zo inderdaad iconisch.’ 

Portret foto van persoon met tekening van Mickey Mouse op het gezicht
Collectible item, StanyDederen_WillyVanderperre_handdoek

Je lanceert ook een ganse reeks van gelimiteerde ‘collector’s items’ die te koop worden aangeboden in de inleidende ruimte van de expo.  

‘Voor elk evenement dat we in het museum en daarbuiten organiseren (concerten, soundscapes en filmvertoningen) creëer ik andere items, vaak met foto’s die niet in de tentoonstelling hangen: stickers, patches, badges, handdoeken en andere items. Ze zijn allemaal limited edition, genummerd en gesigneerd door mij.  Het zijn dus echte collector’s items. Verder zijn er ook de totebags waarvan de afbeeldingen mee evolueren met de events’. 

Jongeren vormen de toekomst, en die interesseert me nu eenmaal meer dan het verleden.

Als je door de tentoonstelling gaat merk je jouw gedeelde fascinatie voor jeugd en subculturen. 

 ‘Jongeren vormen de toekomst, en die interesseert me nu eenmaal meer dan het verleden. Ik probeer zoveel mogelijk in het nu te leven en in dialoog te gaan met wat er in de wereld speelt’. 

Çavaria is een fantastische overkoepelende beweging die mensen helpt uit alle lagen van de bevolking

Wij zijn natuurlijk heel blij dat je besliste om de opbrengst van de verkoop van de collector’s items aan çavaria te schenken. Wat is je motivatie? 

‘Ik heb het meegemaakt: gaybashing, aanranding, het is allemaal de revue gepasseerd. Op die momenten besef je dat steun heel belangrijk is. Wij steunen heel graag iedereen die openstaat voor de LGBTI+ problemen, en zeker voor de problemen van de jeugd. Jullie zijn zo een fantastische overkoepelende beweging die mensen helpt uit alle lagen van de bevolking en ook aandacht heeft voor de ouders. We moeten blijven vechten, kijk naar wat er op LGBTI+-vlak in de wereld nu gebeurt. Het is ook een soort van dank u aan jullie en aan alle verenigingen die zich hiervoor inzetten.’ 

We moeten blijven vechten, kijk naar wat er op LGBTI+ vlak in de wereld nu gebeurt.

Wil je graag proeven van de tentoonstelling én een exclusief collector’s item op te kop tikken ten voordele van çavaria? De tentoonstelling loopt nog tot 4 augustus. Surf voor tickets en meer info naar www.momu.be  

Wil jij ook een inzamelactie organiseren voor çavaria? Klik op de banner hieronder voor meer informatie! 

Een geboorte, verjaardag of huwelijk in het vooruitzicht? Als cadeau kan je een bijdrage vragen voor çavaria! Een sportieve uitdaging gepland? Laat je online sponsoren via een persoonlijke actiepagina.