Vormingen

Verfijn uw zoekopdracht

Vul een trefwoord in en/of kies onderstaande filters om de resultaten te beperken
Filter de resultaten op doelpubliek

Dit is de vormingsdatabase van çavaria. Deze database geeft de verschillende vormingen weer per thema of doelgroep. Zowel onze eigen vormingen, als externe vormingen verschijnen hier. Vormingen en workshops bestellen, kan je voortaan via deze database. Kies een vorming, druk op de bestelknop en vul alle gegevens in. Zo snel mogelijk ontvang je dan een bevestigingsmail of je aanvraag werd goedgekeurd.

Geef je een vorming die je graag wil laten opnemen in deze database? Neem dan contact met ons op. Merk je hier en daar nog een foutje of problemen? Aarzel niet om het te melden.

Een man wordt in elkaar geslagen omdat hij homo is. Een transgender tiener pleegt zelfmoord omdat ze zich niet aanvaard voelt door haar omgeving. Extremisten plegen een religieus getinte aanslag in Parijs. Een boot met vluchtelingen kapseist op de Middellandse Zee.

Wanneer het woord homo ter sprake komt, reageert de helft van de klas met: ‘Eikes, dat is iets vies!’ Karel weigert in de klas met meisjes te werken ‘omdat dat niet mag van zijn papa’. Luna laat duidelijk haar misprijzen blijken over de boterham met varkensvlees van Sarah. ‘Mensen die van geslacht veranderen, moeten ze hun leven lang opsluiten in het ziekenhuis’, vindt Youssef. ‘Afrikaanse mensen zijn lui’, meent Guillaume te weten.

Deze vorming geeft een kader van wat gender en seksuele diversiteit juist inhouden en waarom je hier aandacht voor moet hebben binnen het jeugdwerk. We geven je tips over hoe je vereniging meer holebivriendelijk en genderbewust kan worden en een aantal concrete handvaten om met dit thema aan de slag te gaan.

Bespreek het thema van gevluchte holebi’s met je klas dankzij dit educatief pakket.
De documentaire Silent Stories laat het verhaal zien van 4 holebi’s die omwille van hun seksuele identiteit hun land hebben moeten verlaten. Met de educatieve fiche kan je de documentaire bespreken in je klas en leerlingen laten reflecteren over holebi- en transgenderrechten wereldwijd. Je krijgt hiervoor de nodige methodieken en heel wat tips.

U heeft het vast al meegemaakt. U en uw collega’s waren onder de indruk van een prima vorming. Vol goede moed en plannen werd nog een tijdje aandacht geschonken aan het onderwerp van de vorming. Maar al gauw zorgden een paar afwezige collega’s, andere prioriteiten en 1001 dagelijkse schoolprobleempjes ervoor dat het onderwerp in de koelkast raakte, waarna het uiteindelijk helemaal vergeten werd.

Drie à acht procent van de bevolking is homo, lesbisch of biseksueel. U kan zelf uitrekenen om hoeveel mensen dat op uw school gaat. Ook anno 2014 horen veel van hen dagelijks scheldwoorden als janet of mietje, worden ze – al dan niet subtiel – gepest, worden hun spullen beschadigd of vernield en komt er af en toe zelfs fysiek geweld aan te pas. Niet alleen holebi’s, maar ook mensen die ‘verdacht’ worden tot deze groep te horen, krijgen te maken met allerlei vormen van homofoob gedrag.

Pagina's