Onderzoek

Waarom onderzoek?
Om een efficiënt beleid te voeren, is wetenschappelijk onderzoek belangrijk. Dat geldt zowel voor de overheid als voor middenveldsorganisaties zoals çavaria. Onderzoek garandeert inzicht in knelpunten en legt hun oorzakelijke verbanden bloot, wat cruciaal is om de juiste beleidskeuzes te maken. Bovendien zijn deze onderzoeksresultaten ideaal om ministers te overtuigen om bepaalde problemen snel aan te pakken.
Het Vlaamse Steunpunt Gelijkekansenbeleid voert wetenschappelijk onderzoek over de gelijkekansenthema’s binnen een vooraf vastgelegde langetermijnplanning. Dit Steunpunt beschikt over een specifieke onderzoekslijn over holebi's en transgenders. In het 'expertennetwerk' zitten onderzoekers, overheid en middenveldsorganisaties zoals çavaria samen aan tafel om lopende onderzoeken op te volgen en nieuwe voorstellen te bespreken. Maar ook andere onderzoeksinstanties en universiteiten kunnen inschrijven op ad-hoconderzoeken die door de Vlaamse overheid worden uitgeschreven.

Een overzicht van de publicaties van het Steunpunt Gelijkekansenbeleid vind je hier.
 

Holebiseksualiteit en transgender zijn ook belangrijke thema's in de collectie van documentatiecentrum RoSa. De archieven van het Fonds Suzan Daniel kan je raadplegen na afspraak. In Nederland zijn er de collecties van IHLIA, het Internationaal Homo/Lesbisch Informatiecentrum en Archief en van het Aletta, het instituut voor vrouwengeschiedenis.