VTM Nieuws, 11.11.11. en Ulrike Lunacek winnen Çavaria Award

Bo Van Spilbeeck

Zaterdagavond reikten we onze jaarlijkse awards uit. VTM Nieuws ging aan de haal met de Çavaria Media Award, 11.11.11. won de Çavaria Campaign Award en voormalig Europarlementslid Ulrike Lunacek verdiende de Çavaria Lifetime Achievement Award.

Çavaria Media Award

VTM Nieuws won de Çavaria Media Award naar aanleiding van de manier waarop de coming-out van Bo Van Spilbeeck werd aangepakt. “VTM Nieuws onderscheidt zich als een vooruitstrevende werkgever die ruimte biedt aan mensen om zichzelf te zijn in al hun diversiteit”, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. “Transgenders ervaren vaak onbegrip en discriminatie op de werkvloer. VTM Nieuws toont dat het ook anders kan.”

Daarnaast werd in samenspraak met Bo ook beslist om redactionele aandacht te geven aan haar coming-out en transitie. “De complexiteit en gelaagdheid van het coming-out proces werd niet uit de weggegaan maar bespreekbaar gemaakt in duizenden huiskamers. De positieve maatschappelijke impact daarvan kan moeilijk onderschat worden”, aldus Borghs.

Çavaria Campaign Award

11.11.11. sleepte met haar campagne #AllemaalMensen de Çavaria Campaign Award in de wacht. De campagne pleit voor een menselijk migratiebeleid omdat we allemaal mensen zijn op weg naar beter. “Niet alleen is #AllemaalMensen een LGBT+ inclusieve campagne die meer respect vraagt voor iedereen, ongeacht seksuele oriëntatie of genderidentiteit, 11.11.11. strijdt ook tegen onrecht en voor duurzame verandering op een verbindende en inclusieve manier. Iets wat vandaag meer dan ooit nodig is”, legt Borghs uit. “Enerzijds is het negatieve discours rond migratie levensbedreigend voor holebi’s en transgenders op de vlucht. Anderzijds worden LGBT-rechten steeds meer gebruikt ter rechtvaardiging van xenofobe en islamofobe agenda’s en dat is onaanvaardbaar.”

Çavaria Lifetime Achievement

De Çavaria Lifetime Achievement Award ging naar voormalig Oostenrijks Europarlementslid Ulrike Lunacek. Zij spande zich gedurende haar volledig carrière in voor de rechten van holebi’s en transgenders, eerst in Oostenrijk, later in het Europees parlement waar ze als eerste lesbische vrouw ondervoorzitster werd. “Het Lunacek-rapport dat haar naam draagt, ligt aan de basis van de Europese inspanningen tegen holebifobie en transfobie”, zegt algemeen coördinator van çavaria Yves Aerts. “Tegelijk bleef ze altijd activistisch en reisde ze Europa rond om lokale activisten een hart onder de riem te steken en mee op de barricaden te staan.” Lunacek nam in 2017 afscheid van de politiek.

SPARKLE

De Awards werden uitgereikt op SPARKLE, het jaarlijks feest van çavaria in kunstencentrum Vooruit in Gent. De andere genomineerden voor de Çavaria Media Award waren ‘Voor de mannen’, een programma van De Chinezen voor Canvas, en ‘Girl’ het langspeelfilmdebuut van Lukas Dhont. De Schrijf-ze-Vrijdag van Amnesty Vlaanderen en de #sharethecolor-campagne van Brussels Staatsstecretaris voor Gelijke kansen Bianca Debaets en equal.brussels (in samenwerking met RainbowHouse Brussels) waren genomineerd voor de Çavaria Campaign Award.