Lesmateriaal lagere school rond transgenderthema bij 'Gelukkige VADERdag, Silvie'

Gelukkige vaderdag Silvie

Vandaag wordt het boek Gelukkige VADERdag, Silvie van Brigitte Minne voorgesteld op basischool De Wonderfluit in Gent. In het boek is de papa van Zita transgender. Çavaria ontwikkelde een bundel vol met lesideeën voor leerkrachten 2de en 3de graad lager onderwijs. Je kan hem gratis downloaden op www.schooluitdekast.be

Praten over transgender

Praten over het thema transgender met kinderen, hoe doe je dat? “Gelukkige VADERdag, Silvie is een vlot verhaal vol humor,” vertelt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs, “geen drama over transgender zijn.  Het gaat ook over je gekke zelve zijn en over vriendschap. Over grote levensvragen en over spaghetti eten. Over stoere binken die huilen bij Bambi en pestkoppen die helemaal niet zo stoer blijken te zijn.” 

Diverse realiteit

Çavaria houdt van boeken die de realiteit weergeven zoals ze is. Holebi’s en transgenders maken deel uit van de diverse maatschappij. “De thema’s seksuele oriëntatie en genderindentiteit moeten niet altijd geproblematiseerd en geïsoleerd worden besproken”, legt Borghs uit. “Gelukkige VADERdag, Silvie is een springplank om het thema transgender in de klas te introduceren zonder drammerig te zijn.” 

Gratis lesmateriaal

De bundel die çavaria ontwikkelde, bevat achtergrondinformatie over het thema transgender voor leerkrachten en voorlopig 13 lesprikkels om uit te proberen in de klas. “Voorlopig, want onze onderwijsmedewerkers zitten niet stil”, licht Borghs toe. “Bovendien ontwikkelen veel leerkrachten hun eigen methodieken die ze graag delen met hun collega’s. Die krijgen allemaal een plaatsje op www.schooluitdekast.be.”

Bestel & download

Je kan Gelukkige VADERdag, Silvie kopen in de boekhandel of online bestellen. Het gratis lesmateriaal vind je op www.schooluitdekast.be.

Heb je zelf leuke en leerrijke methodieken ontwikkeld om metGelukkige VADERdag, Silvie aan de slag te gaan? Laat het ons weten en mail naar [email protected].