Internationale coming-outdag

Coming-outdag

Op 11 oktober is het internationale coming-outdag. Een dag waarop we stilstaan bij het proces van ‘uit de kast komen’. In een ideale wereld hoeft niemand uit de kast te komen maar vandaag wordt er vaak nog altijd van uitgegaan dat iemand hetero en cisgender is tot het tegendeel bewezen. Bij sommigen gaat een coming-out als vanzelf, bij andere niet. Weer anderen voelen de nood niet om uit de kast te komen, of zijn er niet klaar voor, terwijl anderen bewust kiezen in welke omgeving ze wel en waar niet open zijn over hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit.

Coming-out vraagt moed maar moet niet

“Vroeger lag de nadruk op de emancipatorische kracht en waarde van een coming-out”, legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit, “daar zijn we vanaf gestapt. We willen mensen meer hun eigen weg laten kiezen. Er kan nog altijd veel kracht uitgaan van coming-out, maar dat is niet per se voor iedereen zo. Voor sommigen is het een non-event. En ook mensen die geen coming-out deden kunnen gesterkt in het leven staan. Een coming-out vraagt moed, maar moet niet.”

Hetero- en cisnormativiteit

Çavaria blijft focussen op de processen die een coming-out moeilijk kunnen maken. Specifiek gaat het over heteronormativiteit en cisnormativiteit: iedereen is hetero en cisgender en de hele maatschappij is daar op geörienteerd. Die normerende processen zijn ook de oorzaak waarom zelfaanvaarding een issue blijft voor vele holebi’s en transgenders. “Voor je aan de buitenwereld kan vertellen dat je niet hetero of cisgender bent, moet je het eerst zelf aanvaarden”, zegt Borghs. “Veel mensen groeien immers zelf ook op met de verwachting dat ze hetero en cisgender zijn.”

Vragen? De Holebifoon luistert

Wie vragen heeft over coming-out kan terecht bij de Holebifoon. Bellen op 0800 99 533 en chatten kan op maandag, woensdag en donderdag van 18.30 uur tot 21.15 uur. Mailen naar [email protected] kan altijd.