ILGA-Europe conferentie komt naar Brussel

Poolse delegatie overhandigt de regenboogvlag aan de Belgische delegatie op de ILGA-Europe conferentie

De jaarlijkse conferentie van de Europese LGBTI-koepelorganisatie ILGA-Europe strijkt volgend jaar neer in Brussel. De Poolse organisatoren van dit jaar overhandigden symbolisch de regenboogvlag aan RainbowHouse Brussels, Arc-en-Ciel Wallonie en çavaria. De drie Belgische organisaties slaan voor het evenement de handen in elkaar.

De ILGA-Europe conferentie is de grootste bijeenkomst van LGBTI-activisten in Europa (LGBTI staat voor Lesbian, Gay, Bisexual, Trans* en Intersex). De conferentie vindt elk jaar op een andere locatie in Europa plaats. Dit jaar was dat de Poolse hoofdstad Warschau, vorig jaar het Cypriotische Nicosia en volgend jaar dus Brussel. Het zijn de leden van ILGA-Europe die bepalen waar de conferentie naartoe trekt. Landen/organisaties die zich geroepen voelen kunnen zich kandidaat stellen.

Doordachte keuze

Meestal kiest men voor een locatie omwille van een weldoordachte reden. De politieke context is daarbij van groot belang. De conferentie werkt namelijk vaak als katalysator voor politieke en maatschappelijke verandering ten voordele van holebi- en transgenderrechten in het gastland. Zo zette de ILGA-Europe conferentie in Malta een process in gang dat er tot geleid heeft dat het land zich momenteel bovenaan de Rainbow Index bevindt.

Brussel

De kandidatuur voor Brussel werd ingediend dor de raad van bestuur van ILGA-Europe zelf, niet door de Belgische LGBT-organisaties. Dat heeft een heel praktische reden. ILGA-Europe staat namelijk geregistreerd als een Belgische organisatie. Volgend wil de raad van bestuur grote aanpassingen aan de statuten voorleggen aan de conferentie. Dat brengt veel papierwerk en personeelsinzet met zich mee. Vanuit praktisch oogpunt is het dus het makkelijkst dat de conferentie gewon in Brussel doorgaat. Bovendien zijn het in 2019 Europese verkiezingen. De conferentie in Brussel valt dus op het perfecte moment om het Europese politieke niveau te proberen beïnvloeden om LGBTI-rechten hoog op de agenda te zetten.

Volle goesting

Çavaria, Arc-en-Ciel Wallonie en RainbowHouse Brussels hebben zich met volle goesting achter de kandidatuur van Brussel geschaard. De Belgische organsiaties zijn verantwoordelijk voor het sociale programma en ondersteunen de conferentie door vrijwilligers te engageren. "Er komt heel wat kijken bij de organisatie van zo'n groot event," zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs," maar daar zijn we zeker klaar voor. We hebben hier in België een heel uitgebreide holebi- en transgenderbeweging met duizenden vrijwilligers en heel wat ervaring met andere evenementen."

Agenda

Blokkeer 24 tot 27 oktober alvast in je agenda. Voor het programma en inschrijvingen is het nog wat vroeg, maar we houden jullie zeker op de hoogte via onze website.