Discriminatie

Discriminatie

Schaakbord met één zwarte pion

Discriminatie is iemand verschillend behandelen omwille van een kenmerk, zonder gegronde rechtvaardiging. Onze wetgeving verbiedt discriminatie in diverse domeinen van het openbare leven. In dit dossier kan je meer informatie vinden over wat discriminatie precies is, wat je er aan kan doen en wie je kan helpen.

Artikels in dit dossier

URL-balk

Discriminatie melden

De wet verbiedt zowel directe als indirecte discriminatie vanwege je seksuele oriëntatie, geslacht, genderidentiteit, genderexpressie, en andere beschermde criteria. Voel je je gediscrimineerd, dan kan je dit melden op het nummer 0800 12 800.

Lees verder
Eenzame zwarte pion voor veel witte

Intimidatie is ook discriminatie

We spreken van intimidatie wanneer iemand jouw waardigheid probeert aan te tasten en een omgeving schept die bedreigend, vijandig, beledigend, vernederend of kwetsend is. Soms is er een seksuele bijbedoeling. Onze wetgever beschouwt intimidatie als een vorm van discriminatie.

Lees verder
Eenzame zwarte pion voor veel witte

Wat is discriminatie?

Discriminatie is iemand verschillend behandelen omwille van een kenmerk, zonder gegronde rechtvaardiging. Onze wetgeving verbiedt discriminatie in diverse domeinen van het openbare leven. Ze bepaalt de kenmerken die ze beschermt (bijv.: seksuele geaardheid, geslacht, genderidentiteit en genderexpressie), geen doelgroepen. Ze gelden voor alle mensen die gediscrimineerd worden omdat ze op die kenmerken verschillen van anderen (of omdat iemand dat verschil vermoedt).

Lees verder

Pagina's

Contacten

Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen
Ernest Blerotstraat 1
1070 Brussel
T: 0800-12 800
Lumi
T: 0800-99 533
Myria
Koningsstraat 138
1000 Brussel
T: 0800 14 912
UNIA
Koningsstraat 138
1000 Brussel
T: 0800-12 800
Vlaamse Ombudsdienst
T: 1700

Mediatheek

Brochure

Discriminatie van holebi's

Discriminatie van holebi's

Deze brochure biedt informatie over discriminatie op basis van seksuele geaardheid en over de antidiscriminatiewet.

Folder

Mogelijk bent u het slachtoffer of dader van geslachtsdiscriminatie. Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen kan u helpen en informeren.

Folder over geslachtsdiscriminatie

"Mogelijk bent u het slachtoffer of dader van geslachtsdiscriminatie. Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen kan u helpen en informeren."
Deze folder geeft meer informatie over wat geslachtsdiscriminatie precies is en op welke manier het Instituut je kan helpen.