ZiZo Online - Laatste nieuws

FOTO & REPORTAGE | Zonnige Rotterdam Pride overschaduwd door opstootje

Het hoogtepunt van deze editie van Rotterdam Pride is ongetwijfeld de Walk, zo heet de pride-optocht. Rond 11 uur werd er aan het Leuvehoofdpark verzameld. Vanop het podium, met op de achtergrond de Erasmusbrug, een symbool in Rotterdam, werd het thema ‘Mind The Gap’ toegelicht.

Trots stadsbestuur

Nadat voorzitster dr. Anita C. Nanhoe iedereen verwelkomd had, kreeg Robert Simons (Leefbaar Rotterdam, wethouder van stedelijke ontwikkeling en integratie) het woord. “Ik ben zeer trots op Rotterdam. Ik denk dat we met zijn allen trots kunnen zijn dat we in een stad leven waar jouw geaardheid vanzelfsprekend zou moeten zijn. We leven helaas niet in een ideale wereld en daarom zijn deze bijeenkomsten van belang.”

KPN: veiligheid ook verantwoordelijkheid van werkgever

Toen de woordvoerder van KPN, Arnoud Royman, het woord kreeg, werd een groep in het publiek onrustig. Ze begonnen antikapitalistische leuzen te scanderen. “Wij zijn zeker trots bij KPN en blij dat we hier een bijdrage mogen leveren", zei Royman. "Ik ben voorzitter van het roze netwerk binnen KPN. Zoals heel veel roze netwerken hier aanwezig willen we dat je je pride steeds kan blijven voelen. Dat houdt niet op bij de voordeur van de werknemer. Ook werkgevers hebben een rol te vervullen om ervoor te zorgen dat mensen een veilige en prettige werkomgeving hebben zodat je kan houden van wie je wilt.”

COC Nederland: spreek mensen aan

Hierna lichtte Ingmar van Bloois, bestuurder van COC Rotterdam, toe dat het vroeger niet zo evident was om LGBT te zijn. “Het is gewoon zo belangrijk om te blijven vechten voor acceptatie. Homo is nog steeds het meest gebruikte scheldwoord op scholen. Als je dat hoort: spreek de mensen er op aan. Het is eng, maar doe het!”

Egyptische vluchteling hijst vlag

De Egyptische vluchteling Anwar belandde in Egypte in de gevangenis omwille van zijn seksuele geaardheid. Ook in Nederland was hij niet veilig in de vluchtelingenopvang. Sinds kort kan hij zijn eigen leven opbouwen. Hij kreeg de eer om de grote regenboogvlag te hijsen en was daar merkbaar bijzonder trots op.

Opstootje tijdens Walk

Toen de stoet zich in beweging zette, verliep aanvankelijk alles rustig. Vooraan liepen de drummers en reden er mindervaliden in fietstaxi’s mee. Tal van groeperingen volgden, waaronder ook een bijzonder luidruchtige linkse groep. Met handgeschilderde bordjes en spandoeken riepen ze afwisselend om aandacht voor LGBT-vluchtelingen en protesteerden ze tegen KPN, het kapitalisme of scandeerden ze leuzen zoals ‘Remember: Stonewall was a riot’. (Herinner: Stonewall was een rel)
 
Halverwege de Walk kwam het aan de Boompjeskade tot een opstootje tussen linkse en rechtse groepen in de pride-optocht zelf. Door de snelle tussenkomst van de politie keerde de vrede enigszins terug, maar de sfeer bleef wel wat gespannen.
 
Ironisch genoeg moesten de ordediensten uitgerekend op deze pride, met als thema ‘Mind The Gap’, uit veiligheidsoverwegingen een kloof tussen twee groepen in de pride zelf creëren. “Ik voelde er mij helemaal niet goed bij.”, vertelde Miranda Tetteroo, communicatieverantwoordelijk bij Rotterdam Pride. “We zijn zo gefocust op veiligheid van buitenaf, dat ik nooit had gedacht mij onveilig te voelen bij deelnemers uit de Walk zelf.”

Belgische deelnemers gespot

Ook Belgische groepen waren aanwezig op Rotterdam Pride. Zo was er een leuke verbroedering te zien tussen de Nederlandse en Belgische Trainbow-organisaties. Trainbow Belgium is het roze netwerk binnen de Belgische spoorwegen. Ook de jongens van de Leuvense jongerenvereniging 'Gays & Friends' stapten met vlag en wimpel mee in de parade.

Knap festivalterrein

Eens de optocht aankwam op het festivalterrein werden de leuzen van de demonstranten overstemd door het optreden van een live band. Op enkele minuten tijd verliet de linkse groep het terrein en daalde een ontspannen sfeer neer over het terrein. De politie verduidelijkte bij navraag van ZiZo dat ze deze groep niet had weggestuurd. Bij de linkse groep was er niemand bereid ons te woord te staan.
 
Het open festivalterrein was ontzettend knap ingericht. Tal van organisaties hadden er een kraampje opgesteld om de festivalhangers te sensibiliseren. De bezoekers relaxten in het kunstgras, genoten van diverse kleurrijke hapjes of bouwden een feestje rond het podium waarop diverse coverbandjes ambiance brachten. Doorheen de stad waren er nog tal van locaties voorzien waar de pride tot in de vroege uurtjes uitbundig werd gevierd.

Fotoreportage

De foto's van de Walk en het festivalterrein van Rotterdam Pride kan je via deze link bekijken.

The Belgian Pride grijpt naast EuroPride 2020, Thessaloniki wint het pleit

Thessaloniki Pride won het pleit met meer dan 50% van de stemmen in de tweede stemronde. Brussel, Bergen (Noorwegen) en Hamburg (Duitsland) waren eveneens kandidaat, maar er kon slechts één winnaar zijn.

Eerst keer in Zuidoost-Europa

Kristine Garina, de voorzitter van European Pride Organisers Association, zei: “De vier fantastische kandidaturen dit jaar tonen het belang van de pridebeweging. EuroPride in Thassaloniki zal een bijzondere weerklank hebben, aangezien het de eerste keer in die regio plaatsvindt. EuroPride zal aandacht schenken aan LGBTI-activisten in heel Zuidoost-Europa. Ik feliciteer Thessaloniki Pride met de geweldige steun die het wist te vergaren.” De voorzitter benadrukt dat Bergen, Brussel en Hamburg ook perfect in staat zouden zijn geweest om gaststad van EuroPride te zijn.

Ambitie: veilig en politiek

Thanos Vlachogiannis van Thessaloniki Pride hoopt dat met de rol van gaststad voor EuroPride de organisatie de Griekse samenleving en Europa zal tonen dat doorbraken in moeilijke omstandigheden mogelijk zijn. Griekenland staat in vergelijking met België, Noorwegen en Duitsland immers helemaal niet zo ver op vlak van gelijke rechten voor holebi’s en transgenders. De ambitie van Thessaloniki Pride is om in 2020 een veilige en zeer politieke EuroPride te organiseren.

Brussel blijft ambitieus

Frank Schoenmakers van The Belgian Pride verborg zijn teleurstelling niet. “We zijn echter helemaal niet ontmoedigd”, verzekerde Schoenmakers. “Ons kandidaat stellen en de campagne voeren was al een verrijkende ervaring die een veelvoud aan partners rond de tafel bracht, in een sterke samenwerking. Het zette aan tot creativiteit en bracht ons in contact met heel wat andere prides, wat leidde tot heel wat acties die we zullen integreren in de komende edities van The Belgian Pride.”

Schoenmakers benadrukte dat Brussel de ambitie behoudt om een internationale pride-evenement naar de stad te brengen. Hij hintte al op een volgende campagne en zei dat de stad vroeg of laat EuroPride zal organiseren. “De unieke situatie van The Belgian Pride, gesitueerd in het hart van Europa, zal ervoor zorgen dat we steeds meer uitgroeien tot een permanente Europese pride, zeker wanneer in 2019 de Europese verkiezingen plaatsvinden.”

Strategische misser?

Die uitspraak is enigszins vreemd. Waarom kandideerde The Belgian Pride dan niet voor EuroPride 2019? De competitie was voor dat jaar minder taai (minder steden waren kandidaat) en bij verzilvering van een dergelijke kandidatuur zou EuroPride 2019 vlak voor de Europese verkiezingen in Brussel plaatsgevonden hebben.

Gedane zaken nemen geen keer. EuroPride vindt volgend jaar plaats in zowel Stockholm als Göteborg. In 2019 is de Oostenrijkse hoofdstad Wenen aan de beurt.

WIN | Duotickets voor Make Me Up Before We Blow Blow

Vijf dagen lang wordt er een tijdelijke ruimte gecreëerd tussen gekheid en schoonheid, tussen elegantie en onbeschaamdheid, tussen verzet en ergens thuishoren. Het volledige programma van woensdag 27 september tot zondag 1 oktober 2017 vind je hier.   Je kan dankzij ZiZo één van de 10 duotickets winnen voor de nu al legendarische Blacklight Party op vrijdag 29 september, met onder meer Bernard & Bernard, Narcissister, Christeene, Dolly Bing Bing, Pieter Ampe en Ninos Du Brasil. Je vindt meer info hier.

Rotterdam Pride 2017 in het teken van veiligheid

Wie voor een laatste keer in 2017 een pride wenst mee te maken, kan de komende dagen zijn hartje ophalen in Rotterdam. De stad zal bruisen van culturele evenementen, tentoonstellingen, informatieve spelletjes en heel veel party's. Het programma kan je terugvinden via de website van rotterdam-pride.com.

De Walk

De Walk, zo heet de pride-optocht, wordt om 11 uur op het het Leuvehoofdpark geopend door een aantal sprekers, waaronder wethouder (schepen) Simons van veiligheid. Voorafgaand aan de Walk zal de regenboogvlag gehesen worden door Anwar, een homoseksuele vluchteling uit Egypte en een aantal vrijwilligers die Rotterdam Pride mede mogelijk maken. Daarna worden de feestvierders naar het Pride Festival geloodst langs allerlei muzikale interventies en een visueel spektakel in alle kleuren van de regenboog.

Derde editie

Dit is de derde editie van Rotterdam Pride. In 2015 startte de pride door een Facebook-event dat 300 mensen op de been bracht. Door sponsoring en marketing groeide het deelnemersaantal naar een paar duizend mensen. Verwacht je dus niet aan een opkomst vergelijkbaar met Amsterdam of Brussel; dit is eerder een bescheiden, gezellig feest dat nog volop aan het groeien is. Geen boten of trucks, maar daarom niet minder de moeite waard!

Mind The Gap

Met de uitdrukking 'Mind the Gap' wil Rotterdam Pride aandacht vragen voor de verantwoordelijkheid die we hebben om met elkaar in gesprek te blijven gaan en een veilig klimaat te creëren voor onszelf en onze medemensen waarin je mag zijn wie je bent ongeacht je seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Rotterdam Pride staat voor de uitdaging met haar programma  'the gap' te overbruggen.
 
De uitdrukking 'Mind the gap' werd in 1969 geïntroduceerd als veiligheidsinstructie in de Londense metro, om reizigers te waarschuwen voor de spleet tussen de metro en het perron, en tot voorzichtigheid te manen bij het in- en uitstappen.
 
Voor meer info kan je surfen naar rotterdam-pride.com of een bezoekje brengen aan hun Facebook-pagina.

VIDEO | Wat internet zoal biedt aan gratis LGBTQ-kortfilms

Alle kortfilms die we hier bespreken, kan je onderaan dit artikel bekijken.

Citizen Jane

Citizen Jane' is een Canadese kortfilm van regisseur Cari Green. Soldate Jane wordt verliefd op Maryann Kirk, haar korporaal. Ze weet al snel de aandacht van Kirk te trekken, en niet alleen met haar militaire kwaliteiten. De romance speelt zich af in 1987 toen homo's en lesbiennes nog vervolgd werden in het Canadese leger. Het is wachten tot 1992, toen een gewezen vrouwelijke luitenant een rechtszaak won, vooraleer het verbod op homo's en lesbiennes in het Canadeze leger werd opgeheven.

Shimi

Shimi’ is het duistere verhaal van regisseur Kate Maveau. Daarin wordt ballerina Keely weggeplukt door Mairi bij haar vriendin Sarah. Mairi is een mysterieuze verschijning, van wie zelfs niet duidelijk is of ze wel menselijk is. Keely laat zich gewillig meeslepen in het nachtleven door Mairi. Die avonturen zouden wel eens heel ver kunnen gaan. Te ver?

1-800-273-8255

Videoclips van muzikanten vertellen vaak één samenhangend verhaal en worden op die manier een kortfilm. Dat is ook het geval bij ‘1-800-273-8255’, een lied dat verwijst naar een suïcidepreventielijn. Acteurs Nolan Gould en Coy Stewart spelen jongens die het bed met elkaar delen en die hun seksualiteit volop verkennen. Hun omgeving toont niet veel begrip voor hun situatie en dat leidt tot hoogoplopende emoties…

Golden

Duits regisseur Kai Stänicke maakte ‘Golden’, een spitsvondige kortfilm over anders-zijn. ‘Golden’ verheft de worsteling met seksualiteit naar een universeler niveau, benadrukt tegelijk dat seksualiteit slechts een identiteitsaspect is, zonder te verloochenen dat je seksuele identiteit bij het opgroeien een grote impact op je leven kan hebben. Vooral het bewustwordingsproces van het ‘anders-zijn’ en hoe je daarmee kunt omgaan, staan centraal.

In A Heartbeat

Veel zachter gaat het eraan toe in ‘In A Heartbeat’, het liefdesverhaaltje van Esteban Bravo en Beth David over een jongen die letterlijk zijn hart verliest aan een medestudent. De opmerkelijk professionele animatie doet denken aan Disney-verhalen. Die kwaliteit en het homoverhaaltje dat zonder complexen wordt verteld, maakten van deze film een onmiddellijke YouTube-hit.

Karuna

De Indische Navodaya Movement zette de emotioneel confronterende kortfilm ‘Karuna’ op YouTube. Een gezin komt doodongerust aan in een ziekenhuis. Er is iets met de moeder uit het gezin gebeurd. In de wachtzaal komen ze in aanraking met iemand die noch man noch vrouw is. Die persoon krijgt meteen af te rekenen met afkeurende blikken en achterklap. Wat de wachtende familie niet beseft, is dat ze een speciale band heeft met de geviseerde persoon…

Pourquoi mon fils?

In ‘Pourquoi mon fils?’ lopen de spanningen tussen een Franse jongen en zijn vader hoog op wanneer zoonlief zijn coming-out doet. De vader, ruwe bolster blanke pit, kan de homoseksualiteit van zijn zoon maar moeilijk vatten. Op een dag stelt hij voor om z’n zoon met de wagen te komen afhalen op school. Hij broedt op een duister plan…

Kus me zachtjes

In ‘Kus me zachtjes’ wordt Jasper tegen zijn zin door zijn vader betrokken in diens carrière als schlagerzanger. Jasper wordt gepest op school en wanneer geopperd wordt dat hij wel eens homo zou kunnen zijn, reageert zijn vader niet bepaald fijnzinnig. Jasper is gekwetst door de reactie en voert iets in zijn schild.

Tongen

Twee Nederlandse meisjes staan raar te kijken naar een heterostel dat een stevig potje zit te zoenen. “Wat kijken jullie nou? Ga lekker porno kijken ofzo”, krijgen ze als verwijt toegeworpen door het kussende meisje, terwijl haar vriend onverstoord verder kust. De meisjes surfen op het internet naar informatie over kussen. Ze lezen op een site over de ‘vijf stappen naar verovering’. Dat blijkt in de praktijk toch een hele klus.

Zwei Gesichter

Jonathan speelt bij de U19-Bundesliga. Hij is een talentvolle middenvelder. Na de match staat zijn vriendinnetje hem op te wachten. Jonathan spreekt echter stiekem af met een jongen. Een teamgenoot leest in de kleedkamer een berichtje van deze geheime vriend, maar heeft niet door dat de sms door een jongen verstuurd is. Hij vermoedt dat Jonathan zijn vriendinnetje bedriegt. Is de netelige situatie nog te omzeilen?

Deze kortfilms zijn slechts een staalkaart van wat je zoal aan LGBTQ-kortfilms op YouTube en Vimeo vindt. Het loont de moeite om zelf verder te verkennen wat er allemaal online staat.

 

Homofoob geweld aan bushalte in Turnhout

Na een filmvoorstelling te hebben bijgewoond, zat de 18-jarige jongen en zijn vriend te wachten op de bus. De twee jongens kwamen werden geviseerd door een tiental jongeren. Algauw kreeg het koppel allerlei scheldwoorden naar hun hoofd geslingerd. Toen de bus van zijn vriend aankwam, stapte deze op en bleef de 18-jarige jongen uit Vorselaar alleen achter.
"Ze scholden me niet alleen uit voor homo maar grepen ook mijn arm vast", getuigt de jongeman. "Ik was bang, maar ik heb niet op hun provocaties gereageerd. Daarna ben ik op de volgende bus gestapt en ben ik een halte verder, aan het station, afgestapt."

Melding feiten

Ondertussen had het slachtoffer foto's van de agressors gemaakt en deze aan de politie overhandigd. Aan de hand van die beelden heeft de politie ondertussen een van de aanwezige jongeren kunnen verhoren.
 
Rudy Remijsen van de politie regio Turnhout: "De verdachte, een minderjarige jongen uit Turnhout, is opgespoord. Het dossier wordt, als het klaar is, overgemaakt aan het parket in Turnhout. Het parket moet beslissen of er verder iets mee gebeurt. Er is geen fysiek geweld gebruikt. Het is bij mijn weten de eerste keer dat we in Turnhout een dergelijke klacht hebben gekregen."

Wat nu in Turnhout?

Jeroen Vermeiren coacht lokale overheden om met het thema homohaat aan de slag te gaan. Volgens hem weet niet elke diversiteitsambtenaar hoe deze problematiek aan te pakken. Ook hij is erg geschrokken dat dit in Turnhout is gebeurd.
 
"Turnhout is op het vlak van de gelijke behandeling van holebi’s altijd een voortrekker geweest. De jongste jaren is het echter wat minder", vertelt Jeroen. "De enige acties in 2017 waren een regenboogvlag, een ‘fotobooth’ in het stadskantoor en een toneelstuk van een organisatie die werkt rond holebi’s en transgenders met een migratie-achtergrond."
 
Turnhout zou volgens Jeroen Vermeiren het debat in scholen en verenigingen kunnen aanzwengelen. “Samen stad maken, zoals het stadsbestuur zo graag zegt. Dat het kinderen waren die dit weekend homo’s lastig vielen bij de bushalte, daar schrok ik echt van. De kans is vrij groot dat deze kinderen in Turnhout naar school gaan. Tijd dus om het debat in de Turnhoutse scholen te voeren.”

Dialoog

Er is goed nieuws voor de lagere en middelbare scholen die met dit advies aan de slag willen. Onder andere LGBT-jongerenvereniging Enig Verschil uit Antwerpen heeft een team van getrainde vrijwilligers klaarstaan om naar scholen te trekken. In een workshop van 100 minuten worden leerlingen actief betrokken in discussies, ontdekken ze spelenderwijs dingen en krijgen ze de kans om alle vragen te stellen die ze hebben, zo staat op de website van Enig Verschil te lezen.
 
"Ik herinner mij dat er halverwege een workshop een leerling opstond en zijn coming-out deed.", vertelt Bjorn Grootjans die al vaak voor de klas heeft gestaan. "Door zijn klasgenoten in een leuke discussie te zien had die jongen zich veilig gevoeld. In scholen in bijvoorbeeld Hoboken lag het thema iets gevoeliger. In dat geval trachten we te focussen op de basis van wederzijds respect. Zo zei er eens een leerling dat hij vond dat holebi's onthoofd moesten worden. Dat was wel even slikken, want wij, vrijwilligers, zijn zelf holebi's. Door het debat aan te gaan en tegenargumenten te geven, willen we geen mening opleggen maar wel de blik verruimen."
 
Wie het slachtoffer werd van homofoob geweld doet er goed aan om steeds klacht in te dienen bij de politie. Jongeren die vragen hebben of hierover met iemand willen praten, kunnen ook steeds contact opnemen met de holebifoon op 0800 99 533 of via [email protected]. Praten helpt.

Piet De Bruyn presenteert rapport over intersekse personen aan Raad van Europa

‘Intersekse’ is een algemene term die wordt gebruikt voor personen met een lichaam dat variaties vertoont op mannelijke en vrouwelijke kenmerken. Zo kan iemand geboren worden met een vrouwelijk uiterlijk, maar inwendig toch een mannelijke anatomie hebben.

Een persoon kan ook worden geboren met geslachtsdelen die het midden houden qua vorm tussen mannelijke en vrouwelijke types. Bijvoorbeeld een meisje met een uitzonderlijk grote clitoris, of het ontbreken van een vaginale opening, of een jongen met een uitzonderlijk kleine penis, of met een scrotum dat meer de vorm heeft van schaamlippen.

Hokjes

Sommige personen hebben zelfs een mozaïek aan genen, zodat dezelfde persoon in sommige cellen XX-chromosomen en in andere XY-chromosomen heeft. Het is niet altijd vanaf de geboorte duidelijk dat iemand een intersekse conditie heeft. Het kan tot de puberteit duren, of zelfs tot de volwassenheid voor de intersekse conditie wordt vastgesteld.

Aangezien de samenleving heel gericht is op iedereen in te delen in ofwel man, ofwel vrouw, wordt er vaak besloten om bepaalde ingrepen te doen om intersekse personen in één van de twee hokjes, m of v, te doen passen. Dat roept echter heel wat ethische vragen op.

Rapport en aanbevelingen

In september 2016 werd Piet De Bruyn door de Commissie voor Gelijkheid en Non-Discriminatie unaniem aangesteld als rapporteur. Zijn opdracht was om zicht te krijgen op de situatie van intersekse personen in de verschillende landen van de Raad van Europa en op de goede praktijken die er al bestaan. Hij moest op heel wat vragen een antwoord zien te formuleren. Vanaf welke leeftijd kan er chirurgisch ingegrepen worden? Hebben ouders het recht om deze keuze te maken? Moet/kan er gewacht worden tot het kind (mee) kan beslissen? Wanneer moet het kind geïnformeerd worden? …

Piets rapport is nu klaar. Hij doet volgende aanbevelingen:
- Lidstaten moeten het recht op fysieke integriteit respecteren, ook als het over minderjarigen gaat. Alle operaties en andere behandelingen (hormonentherapie...) bij kinderen die nog geen mogelijkheid hebben om hun instemming te geven, dienen te worden verboden. Dit geldt uiteraard niet voor behandelingen die levensreddend zijn, maar deze zijn zeldzaam. De meeste behandelingen zijn eerder ingegeven vanuit maatschappelijk perspectief en niet vanuit medisch perspectief. Vermits de behandelingen onomkeerbaar zijn en levenslang impact hebben op de betrokken personen, dienen ze te worden uitgesteld totdat de betrokken persoon zelf aan het beslissingsproces kan deelnemen.
- Lidstaten moeten zorg aanbieden door een multidisciplinair team waarbij de patiënt centraal staat.

- Iedereen die als professionele zorg/hulpverlener met intersekse personen in contact komt, dient een gepaste opleiding of vorming te krijgen.

- Om een adequate bescherming van de rechten van intersekse personen te garanderen, dient ofwel een specifieke grond 'geslachtskenmerken' aan bestaande anti-discriminatiewetgeving te worden toegevoegd, ofwel expliciet te worden gesteld dat de beschermingsgrond 'geslacht' ook betrekking heeft op intersekse personen.

- Lidstaten moeten zowel het brede publiek als relevante professionelen beter informeren over intersekse en over de rechten van intersekse personen.


Naar plenaire vergadering

Het rapport en de aanbevelingen van Piet De Bruyn werden in de commissie unaniem goedgekeurd. Tijdens de plenaire vergadering van de Raad van Europa op 12 oktober in Straatsburg zal het rapport verder behandeld worden.

VIDEO | Programma holebi- en transgenderfilms van Film Fest Gent bekend

Battle of the Sexes (Jonathan Dayton en Valerie Faris)
Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten
Een waargebeurd relaas van het heuglijke tennistornooi uit 1973 tussen ex-kampioen/halve oplichter Bobby Riggs (Steve Carell) en wereldkampioene Billie Jean King (Emma Stone) die ook niet vies blijkt te zijn van een potje lesbische seks.

Call Me By Your Name (Luca Guadagnino)
Italië
De regisseur van ‘Io sono l’amore’ (2009) verfilmt André Acimans bloedmooie roman over de onbeschroomde en allesomvattende passie van een 17-jarige jongen voor de Amerikaanse zomergast (Armie Hammer) in het zonovergoten ouderlijk huis aan de Italiaanse Riviera. Een hyperromantische film die perfect de agonie en de extase van de eerste liefde vat.

Chavela (Catherine Gund en Daresha Kyi)
Verenigde Staten/Mexico/Spanje
Een documentaire over de vrijgevochten Mexicaanse zangeres Chavela Vargas die met haar Ranchero songs over gewonde zielen en tragische liefdes Pedro Almodóvar tot tranen toe bewoog. Ze was ook een seksuele outlaw. Alhoewel haar stormachtige verhouding met kunstenares Frida Kahlo een publiek geheim was en ze naar eigen zeggen het bed deelde met Ava Gardner, kwam ze pas op haar eenenachtigste uit de kast.

Il Conformista (Bernardo Bertolucci, film uit 1970)
Italië
Een onsterfelijke klassieker uit de hoogdagen van de Italiaanse cinema. Uit angst om ‘anders’ te zijn, probeert de protagonist (Jean-Louis Trintignant) zich zo conformistisch mogelijk te gedragen. Dat betekent dat hij trouwt en zich, gezien we ons in de jaren dertig bevinden, aansluit bij de fascistische partij. Een jeugdtrauma (hij schoot de chauffeur neer die hem probeerde aan te randen) doet hem nog altijd twijfelen aan zijn seksuele geaardheid, het soort dubbelzinnigheid waar Bernardo Bertolucci op kickt en dat hem ook inspireert tot een van de mooiste scènes uit de filmgeschiedenis: de lesbische tango op een bal populaire van Dominique Sanda en Stefania Sandrelli.

Les garçons sauvages (Bertrand Mandico)
Frankrijk
Een van de meest bevreemdende films die op Film Fest Gent te zien zal zijn. Na een tuchtigende bootreis stranden vijf gestrafte jongens op een exotisch eiland dat ook een tuin der lusten blijkt te zijn. Ze ondergaan er een verbazende geslachtsverandering. Alhoewel de referenties niet te tellen zijn (van William Burroughs tot Jean Cocteau, van Borowczyk tot James Bidgoods ‘Pink Narcissus’) schept Mandico in zijn eerste lange film een volstrekt eigen wereld die ambachtelijk in elkaar geknutseld lijkt.

God’s Own Country (Francis Lee)
Verenigd Koninkrijk
Brokeback Mountain in Yorkshire, maar dan met expliciete seks. Een onzekere jonge herder die zijn frustraties afreageert met drank en vluggertjes raakt in een intense liefdesrelatie verwikkeld met een kloeke Roemeense seizoenarbeider. Het indrukwekkend regiedebuut van Brits acteur Francis Lee.

Professor Marston and the Wonder Women (Angela Robinson)
Verenigde Staten
Het waargebeurde verhaal van universiteitsdocent William Moulton Marston (Luke Evans) en de poly-amoureuze relatie tussen zijn vrouw (Rebecca Hall) en zijn maîtresse (Connie Britton), en hoe hij de leugendetector uitvond en op zijn driehoeksrelatie uittestte. En natuurlijk ook hoe hij de controversiële comic strip Wonder Woman creëerde.

Thelma (Joachim Trier)
Noorwegen/Zweden/Denemarken
Joachim Trier (‘Louder Than Bombs’) laat in ‘Thelma’ (zonder Louise) een andere zijde van zijn talent zien: hij gaat in dit lesbisch liefdesverhaal de bovennatuurlijke toer op. Zijn jonge heldin is een Noorse studente die naar Oslo verkast en er verliefd wordt op een mooie klasgenote. Tot grote ergernis van haar vader, een religieuze fanaticus die recht uit een geloofscrisisdrama van Ingmar Bergman komt gekropen.

Tom of Finland (Dome Karukoski)
Finland/Zweden/Denemarken
Een biopic over de jonge jaren van gay icoon Touko Laaksonen, beter bekend als Tom of Finland. Een levensverhaal dat loopt van Toms jeugd in zijn repressief geboorteland tot zijn succes in een hedonistisch Californië, waar zijn homo-erotische tekeningen niet alleen gesmaakt worden maar ook bijdragen tot de nagenoeg karikaturale macho-identiteit van het seventies flikkerdom.

Deze lijst is slechts een staalkaart van enkele films van het LGBTQ-parcours. Je vindt alle titels en vertoningstijden op www.filmfestival.be.

Artificiële intelligentie kan iemands seksuele geaardheid NIET waarnemen

Doordat enkele schijnbare 'details' door de journalisten van De Morgen foutief werden overgenomen uit andere artikels, luidt de conclusie van het onderzoek toch ietsjes anders. Ook bij ZiZo hebben we ons gebaseerd op deze foutieve artikels, waarvoor we alvast onze excuses willen aanbieden. Hier volgt de rechtzetting.

Een set van twee foto's

De fout zat onder meer bij dit citaat uit ZiZo: "Softwareprogramma VGG-Face kon bij het analyseren van één foto per persoon bij 81% juist raden wat de seksuele geaardheid is van een man. Bij vijf foto's was VGG-Face in 91% van de gevallen correct. Bij vrouwen zijn deze percentages 71% en 83%."
 
In het eigenlijke onderzoek staat te lezen dat het over een set van telkens twee foto's gaat; één hetero en één homo. Met andere woorden: de computer kan redelijk goed raden welke van deze twee personen homo zou zijn op voorwaarde dat een van de twee weldegelijk homo is. (Merk op dat biseksualiteit of andere vormen van identiteit niet eens aan bod kwamen in dit onderzoek)
 
In het onderzoek staat het op pagina 15 zo uitgelegd: "[...] AUC represents the likelihood of a classifier being correct when presented with the faces of two randomly selected participants—one gay and one heterosexual.”
 
Het volledige artikel kan je op dieponderzoek.nl nalezen.

Appelen met peren vergelijken

Er is echter meer, want blijkbaar valt er ook iets te zeggen over de verschillen tussen de resultaten van de menselijke controlegroep en de artificiële intelligentie. "Ook mensen kregen de foto's te zien. De controlegroep had het juist bij 61% van de mannen en 54% van de vrouwen."
 
Volgens een opinie-artikel op Callingbullshit.org (what's in a name?) is het als appelen met peren vergelijken. Zowel de mens als de machine beschikken namelijk over zeer geavanceerde detectiemiddelen waardoor beiden hetzelfde beeld kunnen waarnemen. Een machine die is uitgerust met AI kan geen bovenzintuigelijke waarneming doen waardoor deze beter de seksuele oriëntatie van iemand kan lezen. Volgens de auteurs van dit artikel zijn de verschillen in de resultaten louter toe te schijven aan menselijke fouten. Bij het maken van beslissingen zijn mensen namelijk niet steeds zo trouw aan de vaststellingen die ze doen, terwijl computers heel consequent zullen reageren op dezelfde feiten.

Prenatale hormonen

Ook wordt er in dit artikel gestruikeld over een tweede, wel erg voorbarige, conclusie van de onderzoekers Wang en Kosinski. Ze gingen namelijk op zoek naar wat het was dat de computer anders zag. Ze lieten de computer een typisch beeld van een hetero en een homo of lesbienne samenstellen (zie op de foto bij dit artikel) en merkten dat hetero's een minder scherp gezicht hadden.
 
Volgens hen zouden homo's vrouwelijkere facetten hebben en lesbiennes een meer butch voorkomen door verschillen in blootstelling aan prenatale hormonen. De auteurs van dit opiniestuk stellen dat het waarschijnlijker is om te concluderen dat seksuele identiteit ook een invloed kan hebben op de manier waarop mensen zichzelf verzorgen en op foto zichzelf zullen presenteren. Ook in de wetenschap staat er nog veel open voor debat en interpretatie.

VIDEO | Sven vertelt over seksbuddy's in Sensoa-campagne 'Ik Weet Wat Ik Doe'

Met de campagne 'Ik Weet Wat Ik Doe' sensibiliseert en informeert Sensoa over seksuele gezondheid aan de hand van diverse getuigenissen. Dit nieuwe filmpje met Sven, met daaronder het uitgeschreven interview, is inmiddels het tiende verhaal dat je op www.mannenseks.be kan nalezen.

Voorsmaakje

Na enkele korte relaties en een relatie van anderhalf jaar is Sven opnieuw single en klaar voor een open relatie. "Ik ben niet vies van seks, ik neem wel eens deel aan een seksparty, gebruik wel eens verantwoord chems en ik heb vijf seksbuddy's.", vertelt Sven. Wie meer wil weten kan de volledige getuigenis op deze webpagina terugvinden.

Affiches

De affiches van 'Ik Weet Wat Ik Doe' zijn te zien in het homo-uitgaansleven. Daarnaast verschijnen banners op websites en advertenties in homotijdschriften. Affiches en folders kunnen besteld worden via de online shop van Sensoa. Banners van de campagne kan je aanvragen via [email protected].

Regenboogzebrapaden in Mechelen?

Op 23 september organiseren Hans Hendrickx (30), Lynn Van den Bergh (28) en Lisa Willems (28) SPOON, een LGBT-party in De Kapel. Het trio vond het tijd om iets voor holebi's en transgenders te organiseren.

Open Vld wil dit initiatief zichtbaar welkom heten met regenboogzebrapaden. "Mechelen is een open en tolerante stad voor iedereen. Dat willen we absoluut uitdragen", stelt bestuurslid Laura Cornette in Het Nieuwsblad.

Drie miljoen pond tegen pesten van holebi's en transgenders op school

De Conservatieve onderminister van Gelijke Kansen en minisister van Staat voor Schoolstandaarden Nick Gibb wil scholen ondersteunen die projecten uitvoeren tegen het pesten van holebi's en transgenders op school. Gibb is zelf openlijk homo.

Scholen in het Verenigd Koninkrijk moeten verplicht aandacht besteden aan seks en relaties in het curriculum. Praten over homoseksualiteit en holebirelaties is echter niet verplicht.

Fantasy: 'nieuw' werk van George Michael

Maar blijkbaar was het wel een favoriet van hem, want hij bracht het nogmaals uit in een herwerkte vorm op de verzamelaar ‘Ladies & Gentlemen’ in 1998. Deze versie werd ook gebruikt op de compilatie ‘Twenty Five’ (2006).
 
Voor je ‘lijkenpikkerij’ gaat roepen moet je weten dat George Michael zelf de huidige remix door Nile Rodgers heeft besteld en wel voor de lang aangekondigde (en al vaak uitgestelde) deluxe versie van de re-release van ‘Listen Without Prejudice, Vol.1’. Meer zelfs, volgens Rodgers zelf hadden de twee supersterren plannen voor een heel album samen, maar wou Michael dat de remix van ‘Fantasy’ voorrang kreeg. Helaas heeft hij zelf het uiteindelijke resultaat nooit kunnen horen.
 
De oorspronkelijke versie leunt zwaar op de computergestuurde hoornsectie en heeft een duidelijk ninetiesgevoel en -ritme. Nile Rodgers kleedde het nummer uit tot op zijn essentie en voegde dan zijn karakteristieke ritmegitaar en basslijnen toe. Hoewel de stem van George elektronisch werd bewerkt echoot de afgewerkte versie de sfeer van het nummer ‘Faith’. Deze remix klinkt in mijn oren zowel tijdloos als hedendaags en toont ons George Michael zoals we ons hem willen herinneren: als de koning van geile en funky dansmuziek.
 
De zussen van de superster, Yioda en Melanie, lieten inmiddels weten dat ze de muzikale nalatenschap van de zanger met respect zullen beheren, en sluiten meer releases van onuitgebracht werk in de toekomst niet uit. 

Sam Smith: te goed in herhalen

Zijn album ‘In The Lonely Hour’ had zich immers rechtstreeks in ons hart geboord bij zijn release en was voor ons dé keuze van de redactie in 2014. Zoveel pijn, op zo een eerlijke manier gebracht. Iedereen wiens hart ooit gebroken is geweest kon zich herkennen in deze soulvolle plaat.
 
In aanloop naar zijn nieuwe plaat, die naar eigen zeggen nog meer persoonlijk zal zijn, is er nu de nieuwe single: ‘Too Good At Goodbyes’.
 
Het goede nieuws: het is een hartbrekende ballade over een relatiebreuk. Het slechte nieuws: het is een hartbrekende ballade over een relatiebreuk. Net als bij de derde plaat van Adele heb ik enkele initiële bedenkingen. Hoe puur en eerlijk is een artiest wanneer hij zegt dat hij eindelijk goed in zijn vel zit en dan toch een plaat met geweeklaag uitbrengt?
 
Maar muzikaal zit het allemaal wel snor. Smith start ingetogen en met amper begeleiding. Langzaamaan wordt er sexy vingergeknip en een gospelkoor toegevoegd, om uiteindelijk bloot en a capella te eindigen. Hij zingt nog steeds als een nachtegaal met een gebroken hart en een vibrato die rechtstreeks stamt uit de nalatenschap van Nina Simone.
 
Zoals gezegd, het klinkt een beetje oneerlijk, maar het klinkt wel goed. Deze release doet vooral uitkijken naar het nieuwe album, waarvan ik hoop dat het meer zal verrassen.
 

'We Are Family', verhalen van LGBT-gezinnen, voorgesteld

Mensen voor wie het krijgen van kinderen niet vanzelfsprekend is omdat ze homo, lesbisch, bi of transgender zijn worden geportretteerd in dit boek. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan homoseksueel Nederlands acteur Rick Paul van Mulligen, zelf ouder van een driejarig kind.

Emma van Zalinge en Bernice Siewe brengen een aantal ouders, mee-ouders, donoren, pleegouders en hun kinderen in woord en beeld. Het gaat over hoe de kinderen er gekomen zijn, hoe het gezin is samengesteld, wat ieders rol daarin is, hoe het is om met veel liefde op te groeien in een niet-gebruikelijk gezinsverband en om als ouder mee te maken.

Emancipatie

“Twee jaar hebben we aan dit boek gewerkt en wij zijn enorm blij dit boek eindelijk mogen voor te stellen. Gay families worden talrijker en gewoner dankzij de emancipatie van homo’s en lesbo’s. Met dit boek wilden we de emancipatiebeweging onderzoeken en ondersteunen. We zullen van jullie [de lezers] horen of we er in zijn geslaagd”, zegt Bernice Siewe.

Tot leven

In dit boek lees je ontroerende, grappige en indrukwekkende verhalen van vrouwen en mannen die hun kinderwens in vervulling hebben laten gaan of die hebben meegeholpen aan het realiseren van de wens van anderen. Auteur Emma van Zalinge brengt de woorden van de geïnterviewden helemaal tot leven en fotografe Bernice Siewe maakt het verhaal af met prachtige portretfoto’s van de geïnterviewden. Beide, tekst en beeld, vormen samen een prachtig verhaal.

In de huidige maatschappij is er een enorme diversiteit aan gezinsconstructies, en de makers van dit boek zijn er uitstekend in geslaagd om een prachtige doorsnede hiervan weer te geven.

'We Are Family' komt niet in de algemene boekhandel, maar is te bestellen is via de website: www.gayfamiliesbook.com. Prijs: 29,95 euro.

 

Pierre Bergé overleden

Pierre Bergé zette zich in voor de strijd tegen aids met gulle donaties en richtte in 1995 het tijdschrift Têtu op. Hij was aandeelhouder bij Le Monde en zijn productiehuis Films de Pierre financierde '120 battements par minute'.

Op 31 maart huwde hij nog Madison Cox. Pierre Bergé werd 86.

Artificiële intelligentie kan iemands seksuele geaardheid waarnemen

Een onderzoek van de Stanford-universiteit in Californië stelt dat camera's met artificiële intelligentie veel meer data kunnen analyseren dan het menselijk brein. Uit gezichtspatronen kan AI zien wat de seksuele oriëntatie is van mensen. Onderzoeker dr. Michal Kosinski stelt dat met andere parameters de software ook kan bepalen welke politieke overtuigingen of IQ iemand heeft.

Gaydar

Het onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd in Journal of Personality and Social Psychology. 130.741 foto's van 36.630 mannen en 170.360 foto's van 38.593 vrouwen werden geanalyseerd. De foto's werden gedownload van een datingsite.

Na een eerste selectie voor bruikbaarheid bleven 35.326 foto's van 14.776 mensen over. Mannen, vrouwen, holebi en hetero.

Softwareprogramma VGG-Face kon bij het analyseren van één foto per persoon bij 81% juist raden wat de seksuele geaardheid is van een man. Bij vijf foto's was VGG-Face in 91% van de gevallen correct. Bij vrouwen zijn deze percentages 71% en 83%.

Ook mensen kregen de foto's te zien. De controlegroep had het juist bij 61% van de mannen en 54% van de vrouwen.

Hormonen

Dr. Kosinski en collega Yilun Wang stellen dat testosterongehalte in de baarmoeder gezichtspatronen en seksuele geaardheid bepalen.

Beperkingen

De onderzoekers erkennen dat er beperkingen zijn. Foto's op datingsites zijn vaak niet toevallig gekozen. Meer toevallige foto's geven een lager resultaat, bleek bij een controlegroep van 1000 foto's.

Argentinië in de ban van 'biseksuele' voetbalafterparty

Voor de WK-kwalificatiewedstrijd Argentinië - Venezuela zou de Argentijnse ploeg een biseksuele orgie hebben gehouden met bekende vrouwen. De casting zou via Instagram zijn gebeurd.

Televisiezender El Trece benadrukt dat het seksfeest biseksueel was en "erg open". Welke voetballers net meededen, wordt niet gezegd.

De toon is duidelijk: het is sensatie en een schandaal. Het verhaal kreeg veel weerklank, maar duidelijke bewijzen zijn er niet.

Argentinië - Venezuela eindigde op een gelijkspel: 1 - 1.

"Anne Frank was aangetrokken door meisjes"

De joodse Anne Frank is na haar dood in het concentratiekamp van Bergen-Belsen wereldberoemd geworden door haar dagboek waarin ze haar leven in Het Achterhuis in Amsterdam beschrijft.

Haar vader Otto Frank zou homo-erotische passages hebben weggelaten bij de publicatie van 'Het Achterhuis' in 1947.

Elkaars borsten aanraken

Anne Frank had het niet alleen voor Peter van Pels, maar ook voor Jacque, een meisje. Jacque is Jacqueline van Maarsen.

"Ooit overnachtte ik bij Jacque. Ik kon mijn nieuwsgierigheid over haar lichaam niet bedwingen. Dat had ze voor mij steeds verborgen gehouden en ik had het nooit gezien. Ik vroeg haar, als teken van vriendschap, of we elkaars borsten konden aanraken. Jacque weigerde. Ik wilde haar zo graag kussen en dat deed ik ook. Elke keer ik een naakte vrouw zie, zoals de Venus in mijn boek over kunstgeschiedenis, geraak ik in extase. Soms vind ik ze prachtig dat ik moeite heb mijn tranen te bedwingen. Had ik maar een vriendinnetje!"

Bezitterig

Jacqueline van Maarsen is nu 88. "We hadden een hechte relatie en ik vond het leuk bij haar te zijn. Maar ze was bezitterig en ik wist niet hoe daarmee omgaan", stelt Van Maarsen. "Ik moest steeds bewijzen dat we 'beste vrienden' waren. Haar passionele vriendschapsverklaringen waren me soms te veel."

"Toen ik met andere vrienden afsprak, reageerde ze jaloers. Jaren later leerde ik dat ze hierover schreef in haar dagboek. Voor ze onderdook kon ik haar vertellen waar de grens lag. Ze aanvaardde dit en dit kwam onze vriendschap ten goede."

Biseksueel?

Was Anne Frank lesbisch of biseksueel? Een historisch figuur outen is steeds delicaat. Tijden waren anders. Wat we nu zien als een identiteit, was toen niet per se zo. Mogelijk ontbrak het haar ook aan woordenschat om haar gevoelens te uiten.

Het is steeds moeilijk en gevaarlijk om het verleden te willen interpreteren met hedendaagse ogen en referentiekaders.

VIDEO | Britse holebi's en transgenders melden 78% meer haatmisdrijven

Stonewall baseert zijn bevindingen op statistieken van peilingsorganisatie YouGov. YouGov bevroeg 5000 homo's, lesbiennes en biseksuelen.

De 78% is ten opzichte van 2013. 9% van de holebi's meldde een haatmisdrijf in 2013. In 2016 meldde 16% van de holebi's een haatmisdrijf. Een derde van de BAME-holebi's ervoer een haatmisdrijf. BAME staat in het Verenigd Koninkrijk voor zwart, Aziatisch en etnische minderheid.

Transgenders werden niet bevraagd in 2013 dus kan er geen vergelijking worden gemaakt.

Come Out For LGBT

Stonewall lanceert nu de campagne 'Come Out For LGBT'. Die moet hetero's aanspreken straight allies, heteroseksuele medestanders, van holebi's te worden.

Pagina's