ZiZo Online - Laatste nieuws

Drie jaar cel voor chanteren van homo's

Benjamin R. en Ali N. spraken met hun slachtoffers af voor betaalde seks, maar bestalen dan hun slachtoffers, persten ze af, bedreigden en belaagden ze.

Toen een van de slachtoffers in 2015 toch de politie verwittigde, ging de zaak aan het rollen. Tijdens het onderzoek meldden meer slachtoffers zich.

Niet alle feiten bij alle slachtoffers werden door de rechter bewezen geacht en een derde beklaagde is vrijgesproken.

Soa-kliniek in London ziet dramatische daling gonorroe dankzij PrEP

Prof. dr. Sheena McCormack stelde de cijfers voor tijdens de Internationale AIDS Conferentie in Parijs. 56 Dean Street telde in het laatste kwartaal van 2016 een duizendtal gonorroediagnoses, tegenover 1600 in het laatste kwartaal van 2015.

Volgens de professor is deze daling gelinkt an PrEP. PrEP is een relatief nieuw strijdmiddel tegen hiv.

Controverse

Deze vaststelling gaat in tegen het huidige narratief waarbij gevreesd wordt dat PrEP leidt tot meer besmettingen met andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) dan hiv. Mensen die PrEP nemen, moeten zich veel meer laten testen op soa en daardoor kunnen artsen korter op de bal spelen.

Meer over gonorroe.

Ines Rombouts start bij Het Roze Huis als inhoudelijk verantwoordelijke

Ines Rombouts is geen onbekende. Ines creëerde een kledinglijn Musthave voor biseksuelen en schreef twee vrije tribunes voor ZiZo Online.

Ines verkiest die en hun als voornaamwoorden. "Je kent mij misschien al via mijn kledinglijn Musthave of mijn vrijwilligerswerk bij Wel Jong Niet Hetero en çavaria", vertelt Ines. "Vanaf nu ga ik dus aan de slag als inhoudelijk verantwoordelijke binnen Het Roze Huis - çavaria Antwerpen, om zo samen onze doelstellingen te behalen. Ik durf al eens van haarkleur te veranderen, moest je me niet meteen herkennen."

Eergisteren was dat roze, net als Het Roze Huis. "Wanneer je haarkleur 'toevallig' past bij je nieuwe werkgever", schreef Ines op Instagram en Facebook.

Ambtenaren Amsterdam krijgen genderneutrale taaltips

Amsterdam wil een stad zijn waar iedereen zich thuisvoelt, zegt een woordvoerder. "Deze gids bestaat uit tips voor collega's om op een respectvolle manier te praten en schrijven over seksuele- en genderidentiteit. Als stad én als werkgever willen we inclusief zijn."

Geen verplichting

De taaltips zijn geen verplichting. "Het is geen vastgesteld beleid, maar een overzicht met voorkeursvarianten. Het is niet zo dat 'geachte dames en heren' nu verboden wordt."

Enkele alternatieven die in de gids worden genoemd zijn 'beste mensen', 'geachte aanwezigen', 'beste Amsterdammers' en 'geachte bewoner van...'.

Londen

Transport for London kondigde onlangs aan dat aankondigingen in de metro zullen afstappen van 'ladies and gentlemen'. 

"27.000 Vlamingen hebben polyamoreuze relatie"

Winston Blackmore heeft 24 vrouwen en 148 kinderen. Dat leverde hem een veroordeling op. Net als in Canada is in België polygamie strafbaar. Polygamie is trouwen met meer dan één persoon, polyamorie is het gelijktijdig onderhouden van verschillende amoureuze relaties zonder dat er hierover iets op papier staat.

De Morgen bevroeg enkele betrokkene over polyamorie in België. Seksuologe Rika Ponnet stelt vast dat steeds meer mensen zich outen als polyamoreus.

Annabelle Standaert van Polyamory Belgium ziet dat de Facebook-pagina een duizendtal likes heeft en dat de gesloten groep een 800-tal leden telt. ZiZo-Online sprak eerder dit jaar met haar.

Mogelijkheden

Charlie Magazine en Het Nieuwsblad deed eerder een rondvraag. 35% van de Vlamingen zou nadenken over 'alternatieve relatiemodellen'. Al klinkt dat heel erg breed.

Dankzij (mobiel) internet zijn de mogelijkheden om gelijkgestemden te ontmoeten wel vergroot. Datingapps en -sites bieden mensen die openstaan voor meerdere romances de mogelijkheid elkaar op te zoeken.

"35 baby's per jaar worden in België geboren met intersekse conditie"

Wanneer een een pasgeboren kind zowel mannelijke als vrouwelijke biologische geslachtskenmerken vertoont, hebben vele artsen de neiging om snel in te grijpen via operaties. "Om het kind latere trauma's te besparen". Maar zo ontneemt men de latere puber en volwassene het recht op eigen keuze, als die al een keuze voor man of vrouw wil maken.

35 per jaar

Volgens kinderendocrinoloog prof. dr. Martine Cools van het Universitair Ziekenhuis Gent wordt 1 op de 4000 baby's geboren met een afwijkende geslachtsontwikkeling. Dat schrijft De Standaard. Dat zijn ongeveer 35 baby's per jaar.

Een intersekse kind, vroeger bekend onder de verouderde term hermafrodiet, heeft inwendige of uitwendige geslachtsorganen, chromosomen of geslachtsklieren die niet klassiek mannelijk of vrouwelijk zijn. Kenmerken van mannelijke en vrouwelijke geslachten zijn soms gecombineerd.

Onder druk

Ouders worden vaak, te vaak, onder druk gezet om vroeg operaties te laten uitvoeren om een keuze te maken voor een van de twee traditionele geslachten. Zo ontneem je de betrokkene wel de keuzevrijheid.

Model Hanne Gaby Odiele Termote (30) is een gezicht en aanspreekpunt geworden over het thema. Ze vindt het niet zo erg om intersekse te zijn. Maar wel dat operaties die het 'intersekse' eruit halen, opgedrongen werden aan haar ouders. Ze spreekt er vaak over. Dat deed ze bijvoorbeeld op de IDAHOT-conferentie in Brussel in mei.

België

"Er zijn meer dan vijftig verschillende oorzaken en varianten van aandoeningen bij de geslachtsontwikkeling", zegt professor Cools in De Standaard. "Als gespecialiseerd centrum in Disorders Differences of Sex Development (DSD) werken wij altijd een begeleidingstraject op maat uit met ouders en kinderen, in functie van de individuele noden. Operaties maken daar soms deel van uit en soms ook niet. Anderzijds zijn er toch nog heel veel ouders die aandringen op snel opereren. Dan moeten wij de verwachtingen wat bijstellen, en uitleggen wat mogelijk is."

Cools klaagt het beleid aan. Chirurgische ingrepen worden snel terugbetaald, maar de zeer intense psychologische begeleiding die kinderen met DSD nodig hebben, niet.

"Artsen worden betaald per prestatie en niet gestimuleerd om patiënten door te verwijzen naar een expertisecentrum met gespecialiseerde zorg. Een chirurg die maar één keer in zijn leven een ingewikkelde vaginoplastiek of falloplastiek uitvoert, kan vaak geen optimale resultaten halen. Ik begrijp dat de mensen met wie Human Rights Watch ging praten, daar kwaad om zijn", zegt Cools.

VIDEO | COC Nederland stoort zich aan oproep om jongens te laten ravotten

De Stichting Ideële Reclame (SIRE) uploadde op 24 juli de video 'Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?'.

"Jongens en meisjes zijn gelijkwaardig, maar niet hetzelfde"

Met deze campagne wil SIRE opvoeders aan het denken zetten over hoe ze met jongens omgaan, stelt de stichting in een persbericht van 26 juli, de dag waarop de campagne is gelanceerd.

"Voor jongens die te weinig ruimte krijgen, liggen onderpresteren, onzekerheid en motivatieproblemen op de loer", zo weet Lucy van der Helm, directeur van SIRE. "Jongens en meisjes zijn gelijkwaardig, maar niet hetzelfde. Met deze campagne willen we een discussie op gang brengen die er hopelijk voor zorgt dat jongens de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen op de manier die het beste bij hen past", aldus van der Helm.

Minder gewaardeerd

Gedragsdeskundige Lauk Woltring onderschrijft in hetzelfde persbericht het belang van de campagne: "Hoewel 'de jongen' niet bestaat, is er een tendens gaande dat 'jongensgedrag' minder wordt gewaardeerd in onze maatschappij. We remmen jongens soms te veel af in hun gedrag, zo leren zij minder uit eigen ervaring en dat remt hen in hun ontwikkeling."

"Storend, oubollig en ronduit schadelijk"

Veel Nederlandse mannen wezen dinsdag de campagne af als seksistisch en stereotyperend. Sommigen poseerden op sociale media met make-up om hun vrouwelijke kant te tonen.

Ook COC Nederland ergert zich aan de campagne. "Dat is storend, oubollig en ronduit schadelijk voor al die jongens en meisjes die niet precies passen in het maatschappelijke plaatje van wat een 'jongetje' of 'meisje" is", vindt voorzitster Tanja Ineke. "Zij krijgen toch al vaak te maken met pesterijen en negatieve reacties omdat ze 'anders' zijn, en krijgen nu ook nog deze SIRE-campagne over zich heen."

Afwijzing afwijking gendernormen is afwijzing homoseksualiteit

"SIRE verwijst in de campagne naar wetenschappelijk onderzoek over de ontwikkeling van jongens en meisjes. COC stelt daartegenover dat bijna één op de twintig kinderen (4% van de bevolking) zich niet thuis voelt in het maatschappelijke beeld van wat een 'jongen' of 'meisje' hoort te zijn. Zij kunnen volgens onderzoek rekenen op weinig maatschappelijke waardering. Afwijzing van gedrag dat afwijkt van de gendernormen verklaart volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau afwijzing van homoseksualiteit. Zelfmoordcijfers onder LHBTI-jongeren liggen bijna vijf keer hoger dan gemiddeld; er is een direct verband met pesten andere negatieve reacties."

Storm in glas water?

Ondanks de grote verontwaardiging en de vele berichten over de video is de clip maar een 25.000-tal keer bekeken op YouTube. Hebben de vele critici de video wel bekeken? Of geven ze de campagne net een megafoon?

Ook in België

VTM Nieuws bracht op 4 juli een nieuwsitem over een 'Boys Only'-kamp in Balen. Ook daar werden stereotiepe spellen georganiseerd en was het kamp enkel voor jongens.

Organisator Activak heeft echter ook 'Mission Impossible'-kampen met gelijkaardige stoere activiteiten. Dat kamp is voor jongen en meisjes. Tot slot organiseert Activak ook een 'Girls Only'-kamp.

Over deze kampen was er in België geen commotie.

Gay militie TQILA vecht tegen Islamitische Staat

Islamitische Staat onderwerpt mensen in Syrië en Irak aan een bijzonder strenge toepassing van de sharia of islamitische wet. Nu heeft er zich een militie van homoseksuele mannen gevormd om te strijden tegen ISIS.

The Queer Insurrection and Liberation Army (TQILA) heet de militie. TQILA is een onderdeel van de anarchistische International Revolutionary People's Guerilla Forces (IRPGF). Op Twitter poseren ze met hun boodschap en de regenboogvlag.

Regenboogzebrapaden in Antwerpen aan Suikerrui en aan Que Pasa

Antwerpen voorziet voor Antwerp Pride twee kruispunten van regenboogzebrapaden. Er komen twee locaties: aan het kruispunt van de ­Suikerrui met de Ernest Van Dijckkaai en aan het kruispunt van Lange Koepoortstraat met de Minderbroedersrui en met de Sint-Paulusplaats.

De eerste plek is dicht bij de Schelde, het Steenplein en het parcours van de Antwerp Pride-parade. De tweede plek is aan dragqueenbar Que Pasa.

Wettelijk oké

Verkeerstechnisch zouden er geen problemen zijn met regenboogzebrapaden. Alleen de witte stroken van het zebrapad zijn wettelijk verplicht, de andere vakken kunnen vrij worden ingevuld.

De regenboogzebrapaden in Antwerpen zijn een initiatief van districtsraadslid ­Christophe Wuyts (Open Vld). 

Homokoppel in 'Star Trek: Discovery'

In de nieuwe reeks 'Star Trek: Discovery' komt er een homokoppel. De reeks wordt een prequel op de oorspronkelijke 'Star Trek'. In de nieuwe serie zal dr. Hugh Culber (Wilson Cruz) een relatie hebben met luitenant Stamets (Anthony Rapp). Een primeur in het 'Star Trek'-universum.

Justin Trudeau vindt dat leiders moeten deelnemen aan gayprides

Premier Justin Trudeau, een meester in zelfmarketing, nam dit weekend met zijn gezin deel aan de pride in Halifax. Eerder nam hij deel aan prides in Vancouver, Toronto en Montréal.

Trudeau vindt dat regeringsleiders moeten deelnemen aan gayprides. Ook toekomstige premiers moeten zo veel mogelijk naar prides komen. "Ze vieren diversiteit", motiveert de eerste minister.

Doe het zelf!

Op zoek

Heather is op zoek naar liefde. Het vinden van de ideale partner is een lastig karwei. Ze probeerde meerdere onlinedatingapps maar had hier niet altijd heel goede ervaringen mee. Vooral het steeds bezig zijn met jezelf en de zelfverheerlijking staken tegen. Zo'n leven wou ze niet meer.

Het idee

Het was tijd om het heft in eigen handen te nemen en dat deed Heather. Haar website is simpel, eerlijk en kwetsbaar. De inhoud is eenvoudig, maar alles wat je hoort te weten voor je iemand wil ontmoeten, vind je er terug.

Getuigenissen

Het speciale aan haar website zijn de getuigenissen van vrienden. Ze beschrijven haar als vriendelijk, meelevend en iemand die het verschil maakt. Maar ook hebben ze het over haar goede smaak voor muziek en haar liefde voor honden.
Wil je een avontuurlijke lesbische vrouw leren kennen of heb je inspiratie nodig voor je eigen website? Ga dan naar https://www.datealesbianadventurer.com.

The Belgian Pride Brussel dient bidbook EuroPride 2020 in

Welke stad organiseert in 2020 EuroPride? Bergen (Noorwegen), Thessaloniki (Griekenland) en Hamburg (Duitsland) zijn kandidaat. Maar ook Brussel wil EuroPride 2020 organiseren. Op 23 september 2017 kiest de European Pride Organisers Association (EPOA) een gaststad.

The Belgian Pride heeft nu het bidbook, een ruime 'sollicitatiebrief' om de EuroPride te mogen organiseren, overgemaakt aan de EPOA.

Link Brussel - Europa

In 2020 bestaat de pride in Brussel 25 jaar. 2020 is het eerste werkjaar van de nieuwe Europese Commissie. Omdat Brussel de zetel is van de Commissie, is dit een ideaal moment om in de hoofdstad van België de EuroPride te houden.

"EuroPride 2020 in Brussel zal een echte Europese pride zijn: van nature activistisch en rijk aan waarden", klinkt het. The Belgian Pride mikt op samenwerkingen met het middelveld en LGBTQI+-organisaties uit heel Europa. "Maar de pride wordt ook een groot feest".

The Belgian Pride is op zich al een samenwerking tussen çavaria in Vlaanderen, RainbowHouse Brussels in Brussel en Arc-en-Ciel Wallonie in Wallonië. 

Sterke punten

Het bidbook brengt als een goede sollicitatiebrief de sterke punten van Brussel naar voor:
- Samenwerking met de overheid;
- Grote betrokkenheid van het middenveld;
- Steun van toerismedienst visit.brussels;
- …

Programma

The Belgian Pride werkt ook aan ruim programma met acties en activiteiten rond LGBT-mensenrechten, cultuur, sport en ook feesten.

Het bidbook omvat concrete voorstellen. Of die gerealiseerd kunnen worden hangt natuurlijk af of Brussel de EuroPride mag organiseren en de financiering.

Wordt vervolgd.

VIDEO | Leather & Fetish Pride Belgium 2018: de toekomst van seks

Leather & Fetish Pride Belgium 2018 in Antwerpen staat in het teken van 'The Future of Sex (And It's Nasty)'. De leatherpride belooft drie grote feesten, 's werelds grootste darkroom en fetisjfestival Darklands.

Kraslotjes

Leather & Fetish Pride Belgium 2018 heeft ook kraslotjes gelanceerd in verschillende leerlocaties in heel Europa. Je kan een toegangskaart voor Darklands winnen.

Mister Leather Belgium

Intussen zoekt Mister Leather Belgium 2017 Sandro Cossero fondsen voor zijn goed doel: de strijd tegen hiv met Sensoa. Ook zoekt hij geld om zijn verplaatsingen te kunnen financieren. Doneren kan hier.

Britse regering wil gendertransitie demedicaliseren

De regering van het Verenigd Koninkrijk wil gendertransitie demedicaliseren. Mensen die hun geslachtswijziging willen laten wijzigen zullen dit kunnen doen zonder eerst langs een arts te moeten gaan.

Ook zou naast m voor man en v voor vrouw een derde optie x een mogelijkheid worden voor identiteitsdocumenten.

Sinds 2004 moeten transgenders die hun identiteitsdocumenten willen aanpassen aan hun genderididentiteit, eerst een Gender Recognition Certificate aanvragen. Om zo'n certificaat te verkrijgen, moet je eerst langs de dokter.

Zowel de conservatieve meerderheid als de socialistische oppositie lijkten dit te willen veranderen.

The Culture Trip beveelt Antwerp Pride aan

The Culture Trip noemt Antwerp Pride in één adem met festivals als Tomorrowland, Rock Werchter, de Gentse Feesten en Pukkelpop.

De reis- en cultuursite is een wereldwijde website voor allerlei nieuws over cultuur en reizen en bereikt maandelijks zo'n 7 miljoen lezers.

Amsterdam Gay Pride is voortaan Pride Amsterdam

Amsterdam Gay Pride heet voortaan Pride Amsterdam omdat velen zich niet (meer) herkennen in het woord 'gay', stelt directeur Lucien Spee. Het organiserend comité heet overigens nog Stichting Amsterdam Gay Pride.

Lettertjes

''We willen dat iedereen zich herkent in het programma'', zegt een woordvoerder van Pride Amsterdam. "Als je het over LHBTI hebt, hebben mensen soms geen idee waar het voor staat. En binnen al die letters heb je ook weer allemaal subgroepen. Wij zeggen nu, er is maar één letter belangrijk en dat is de 'p' van Pride. Want je mag trots zijn op wie je bent."

LHBTI is de gebruikelijke afkorting in Nederland. In Vlaanderen gebruiken we eerder LGBT, met of zonder I. De l staat voor lesbiennes, de g voor gays (de h voor homo's), de b voor biseksuelen, de t voor transgenders en de i voor personen met een interseks conditie.

Negen dagen feest

Pride Amsterdam start op 29 juli met een activistische Pride Walk en eindigt op 5 en 6 augustus met de botenparade Canal Parade en de Closing Party.

Texas wil wc-keuzevrijheid transgenders inperken

In de Verenigde Staten zijn zogenaamde bathroom bills (wc-wetten) populair. Die wetten willen transgenders verplichten toiletten, kleedkamers en andere sanitaire voorzieningen te gebruiken die overeenkomen met het geslacht dat vermeld staat op hun geboorteakte. In de VS is men geobsedeerd door birth certificates.

Ook Texas werkt aan zo'n wc-wet. Ondanks protest uit het middenveld en bedrijven, die wijzen op het stigmatiserend effect en de discriminatie die zo'n wet inhoudt.

Tom Daley wereldkampioen schoonspringen

De vorige keer dat Tom Daley individueel wereldkampioen werd, was in 2009 in Rome. Hij was toen 15 jaar.

"Ik ben kampioen", tweette Tom. "Tijd voor die huwelijksreis met Dustin."

Tom is getrouwd met filmmaker Dustin Lance Back (43).

Pagina's